Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése októberben alig - azaz hibahatáron belül - változott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A mélyépítő cégek jobbnak, a magasépítők viszont - kéthavi javulás után - némileg rosszabbnak ítélték az elmúlt három hónap termelését.

A nem kiigazított adatok enyhe romlást tükröznek: októberben a cégek 21 százaléka növekvő, 19 százaléka csökkenő termelésről számolt be, szemben a szeptemberi 21 illetve 16 százalékkal. Az 50 fő feletti vállalkozások most is elégedettebbek termelési helyzetükkel, mint a kisebb cégek. Egy évvel ezelőtt valamivel nagyobb volt elégedettség az elmúlt időszaki termelést illetően: 2014 októberében a növekvő termelésről a cégek 24 százaléka,  csökkenőről pedig 13 százalékuk tudósított - írja a GKI.

Forrás: GKI
Kép: Építőipari bizalmi indexek, 2012-2015

Októberben a rendelésállományok értékelése némileg romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Mind a magas-, mind a mélyépítők helyzetértékelése kissé kedvezőtlenebbé vált. A szezonálisan nem kiigazított, nyers adatok lényegében változatlan helyzetet jeleznek: októberben a válaszadó vállalkozások 17 százaléka számolt be magas, 25 százalékuk pedig alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány szeptemberben 19 és 26 százalék, egy évvel ezelőtt 16, illetve 21 százalék volt. Az 50 fő alatti cégek e téren elégedettebbek, mint az 50 fő felettiek.

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2015 októberében 4,4 hónapra nőtt az egy negyedévvel ezelőtti 3,9, illetve az egy évvel ezelőtti 4 hónapról. A nagyobb vállalatok helyzete e téren lényegesen kedvezőbb, mint a kisebbeké: a 250 fő feletti cégeket jellemző átlagérték 6 hónap, az 51-250 fő közöttieké 4,5 hónap, míg az 50 fő alattiakra 3 hónap a jellemző.

A foglalkoztatási várakozások októberben mind a szezonálisan kiigazított, mind a nyers adatok alapján romlottak az előző hónaphoz képest. Mind a magas-, mind a mélyépítés terén negatív változást érzékelt a GKI.  Októberben a cégek 10 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 23 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Szeptemberben ugyanez a két arány 14 és 15 százalék volt. Egy évvel ezelőtt kedvezőbb volt a kép: 2014 októberében a létszám bővítésére 10, csökkentésére a cégek 18 százaléka számított.

A válaszadók döntő többsége, 88 százaléka változatlanul stabil árakkal kalkulál, különösebb inflációs nyomás továbbra sem érezhető.

Ezért nem nő a termelés

A termelés bővítését korlátozó tényezők között az első három változatlanul a kereslet hiánya, a vevők fizetési késedelmei és a bizonytalan gazdálkodási környezet. A negyedik leggyakrabban említett munkaerőhiány immár minden negyedik cégnek gondokat okoz, de a speciális szaképítés területén még az átlagosnál is súlyosabb e probléma korlátozó hatása. Ebben a körben majd minden második cég ezt jelezte.

Egyre többen ítélik meg borúlátóan a magyar gazdaság rövid távú kilátásait, míg szeptemberben az építőipari cégek 19 százaléka látta pesszimistán a jövőt, októberben már  24 százalékuk nyilatkozott így, a derűlátók aránya pedig a szeptemberi 14 százalékról októberre  9 százalékra csökkent.