Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Európában az átlagos havi, egy négyzetméterre vetített bérleti díj szintje Berlinben és Isztambulban hasonlít leginkább a budapestihez. Bécsben, Frankfurtban átszámítva 4100-4200 forint, Brüsszelben 5000, Amszterdamban, Koppenhágában közel 7000 forint, a legdrágább városokban, például Londonban, vagy Párizsban 12-14 ezer forint az egy négyzetméterre vetített lakásbérleti díj havonta - derül ki portál adataiból.

Lássuk a méreteket!

Az OC albérleti statisztikája szerint az itthon már komolyabb összegnek számító, havi 200 ezer forintért Zuglóban és néhány külső pesti kerületben, így pl. a XVI. vagy a XX. kerületben 80-90 négyzetméteres lakást, a frekventált belső pesti kerületekben (a VI, VII, VIII., IX. kerületben) már csak 73-78 négyzetmétert, Budán a II. és XI. kerületben pedig 73-74 négyzetmétert bérelhetünk. A 2017 január-szeptember között megkötött albérleti szerződések adatai alapján a legdrágább fővárosi kerületekben 55-70 négyzetméter körüli lakást kapunk ennyiért.

A jelentősebb európai központokban azonban ennél is kisebb lakások bérlésére futja ebből az összegből. Bécsben csak 47,6 négyzetmétert, Amszterdamban egy nem egészen 30 négyzetméteres garzont, Párizsban Londonban, Zürichben pedig lakást nem, csak egy 14-15 négyzetméteres szobát kapunk ennyi pénzért.

Így nőttek az árak

Az idei év első három negyedévében kiadott lakásainak adatait a tavalyi év egészének átlagához viszonyítva a legnagyobb mértékben az első kerületben emelkedtek a bérleti díjak, míg a legdrágábbnak számító belső pesti kerületekben stabilizálódni látszik az albérlet-piac.

Stabilan tartja pozícióját a XIII. kerület, míg Budán a II. és a XI. kerület a legnépszerűbb albérlet szempontjából. Budapest nemzetközi összevetésben Berlinnel, Isztambullal és néhány távol-keleti metropolisz árszintjével vetekszik, viszonylag olcsónak mondható.

Frankfurtban, Bécsben az átlagos budapesti bérleti díj közel dupláját kell fizetni, a legdrágább kerületek átlagához képest is 10 százalékkal drágább a lakásbérlet, míg Amszterdam, Koppenhága vagy a svájci nagyvárosok bérleti díja többszörösei a fővárosi albérleti díjaknak.

Európán túl kitekintve a hazai bérleti díjakhoz leginkább a távol-keleti nagyvárosok, Peking, Sanghaj és Szöul bérleti díjai hasonlítanak, ahol átszámítva 2500-3000 forint egy négyzetméter bérleti díja. A felmérésben szereplő legdrágább városrész, New York Manhattan negyede, ahol havonta több, mint 15 ezer forintnak megfelelő dollárt kérnek egy lakásnégyzetméterért havonta.

(A budapesti panoráma áráról itt olvashat.)