Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar építőipar az újlakás-vásárlásnál alkalmazható 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) program keresletélénkítő hatása miatt, valamint a jelentős állami beruházásoknak és a beérkező európai uniós forrásoknak köszönhetően kedvező helyzetben van. A szektornak azonban fel kell készülnie a 2020 utáni időszakra, ehhez pedig szükség van a digitális megoldások elterjedésére.

Az építőipari szoftvereket fejlesztő Graphisoft szerint a szektor számára megoldást jelent a tervezők, mérnökök, kivitelezők és ingatlanberuházók által egyaránt használható BIM (épületinformációs modellezés) rendszer. Ez a modell összeköti az egyes részfolyamatoknál alkalmazható számítógépes programokat, így a tervezők egyben láthatják többek között az egyes mérnökök munkáit, az épületgépészeti eljárásokat és a minőségellenőrzésnél talált problémákat. A munkafolyamatok összehangolása pedig nagy mértékben csökkenti a beruházás költségeit és növeli az építőipar hatékonyságát.

Reicher Péter elmondta, hogy az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban bizonyos beruházási érték felett már kötelező, illetve ajánlott a BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy Magyarországon egyes nagy állami beruházásoknál is megjelent már a BIM-rendszer részleges alkalmazása, például a Liget projektnél és a Puskás Stadion építésénél.

A szakember úgy vélte Magyarországon az épületinformációs modell rendszert 1-1,5 milliárd forint vagy ennél nagyobb értékű állami beruházásoknál kellene használni, számításaik szerint a belépő értéknél körülbelül 200 millió forintot lehetne spórolni.

Megjegyezte, hogy Magyarországon a mérnökök mintegy 80 százaléka használja a Graphisoft által a világon elsőként kifejlesztett, a BIM technológiát lehetővé tévő építészeti tervezőszoftvert, az Archicadot.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy pozitívumnak tekinti a Magyar Mérnöki Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Építész Kamara által kidolgozott, és a kormányhoz a múlt héten eljuttatott beruházási kódexet, amely a közpénzből készülő fejlesztéseknél pontosan meghatározza többek között a beruházási lánc résztvevőit, feladataikat, tevékenységi és felelősségi körüket. Reicher Péter szerint ennek a dokumentumnak az elfogadása segíti majd a BIM alapú rendszerek elterjedését, hiszen ezeknek a bevezetése leginkább a megrendelő érdeke, ami ma Magyarországon a nagyberuházások miatt egyet jelent az állammal.

A társaság magyarországi vezetője a Graphisoftról elmondta, hogy a cég a világ három legnagyobb építőipari szoftvergyártója közé tartozik, 11 országban van saját leányvállalata (többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban, Németországban, Olaszországban, Kínában, Japánban), és több mint 100 országban értékesítési hálózattal van jelen. A Graphisoft a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és értékesítő vállalatcsoportja.

A Graphisoft 2018 első fél évében Magyarországon 475 millió forintos forgalmat bonyolított, ami az előző év azonos időszakához képest 30 százalékos bővülés. A Nemetschek csoport árbevétele 2018 első hat hónapjában 216 millió euró (mintegy 68 milliárd forint) volt, ami 11,4 százalékos növekedés 2017. első fél évéhez viszonyítva - ismertette Reicher Péter.

Képünk forrása: Shutterstock