Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

További nettó 4,5 milliárd forintot költ az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa (PADA) a budai Vár oldalában, Ybl Miklós tervei alapján készült Lónyay-Hatvany-villa felújítására - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A kivitelező a PADA-nak már évek óta dolgozó Magyar Építő Zrt., amelynek cégadatokban látható, közvetett tulajdonosa Szíjj László és az érdekeltségében lévő Duna Aszfalt Kft. (A Magyar Építőben ugyanakkor menedzsmentjogokkal rendelkezik Paár Attila West Hungária Bau Kft.-je és az Épkar Zrt.)

A PADA a Budapest I. kerület, Csónak utca 1. szám alatti műemlék épületének felújítására már közel egymilliárd forintot költött. A 2015 novemberében kötött szerződés adatai szerint nettó 989 millió forintért vállalta a munkát a Magyar Építő.

A jegybanki alapítvány 2014 decemberében vásárolta meg a Lónyay-villát 4,6 milliárd forintért, amit a későbbiekben rendezvényközpontként kívánnak hasznosítani.

A PADA közbeszerzési hirdetménye szerint a kivitelezésre ketten pályáztak, a Magyar Építő mellett a zalaegerszegi - az állami és önkormányzati közbeszerzéseken szintén sikeresen szereplő - ZÁÉV Építőipari Zrt. (A ZÁÉV a Magyar Építőhöz hasonlóan 2015-ben cserélt gazdát, a cégadatokban látható tulajdonosa egy vagyonkezelő cég, amelynek élén a ZÁÉV régi-új vezérigazgatója áll, a valódi tulajdonos azonban a városi pletyka és az építőipari berkekből származó információk szerint Mészáros Lőrinc lehet.) A Magyar Építő és a ZÁÉV közösen nyerte el a közelmúltban az új Puskás stadion kivitelezését nettó 143 milliárd forintért; a Testnevelési Egyetem infrastruktúrafejlesztésének első ütemét nettó 11,9 milliárd forintért valósíthatja meg a ZÁÉV, amely a teljesítésbe alvállalkozóként bevonja a Magyar Építőt is.

Az Úri utcában is felújítanak

Szintén a Magyar Építővel szerződött a PADA az I. kerület, Úri utca 21. szám alatti ingatlan (régi budai városháza) műemléki helyreállítási és átalakítási munkáinak elvégzésére, az első ütemben nettó 1,2 milliárd, a második ütemben 3,6 milliárd forintért. Ezt az épületet 2,4 milliárd forintért vásárolta meg az alapítvány, ezt a felújítást követően oktatási, kutatási helyszínként kívánják hasznosítani.