A technológia ára jelentősen csökkent az elmúlt három évben - ennek köszönhető az, hogy sokan választják a napelemes rendszereket, melyekkel áramot tudnak termelni, így kiválthatják a saját villamosenergia fogyasztásukat. Hozzájárul a terjedéshez az uniós források növekedése is. A betéti hozamok csökkenése miatt pedig sokan nem bankba teszik a pénzüket, hanem inkább ilyen rendszerekbe fektetnek be - vélte Lugos Roland.

A szakember az NRGreportnak elmondta, hogy a lakossági piac társasházi része sok pályázati pénzben részesült a közelmúltban, többek között hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, gépészeti berendezések felújítására kaphattak forrást. Jövőre ezekből várható nagyobb beruházás volumen. A családi házak esetében az MFB 0 százalékos hitele segít abban, hogy csekély önrésszel megvalósítsák a beruházást. Az áramköltség így csökken, a hiteltörlesztés havi részlete ugyanakkor nem éri el a kieső villanyszámla értékét - ezért plusz terhet a beruházás nem jelent. Tíz év alatt kifut a hitel, s azt követően ingyen jutnak áramhoz ezek az ügyfelek. Csak bátorítani tudjuk a családi házakban élőket, hogy ebben a konstrukcióban fussanak neki a beruházásnak - emelte ki Lugos. (Brutális módon nő a napenergia-felhasználás.)

Szerinte kétféleképpen lehet számítani a megtérülést: például, ha egy 1,5-2 millió forintos (kulcsrakész) rendszer árát elosztjuk az általa kiváltott villanyszámla éves költségével, azaz a megtakarítás összegével, akkor megkapjuk a megtérülési időt, ami körülbelül 9 év.

Drágább panelek alkalmazásával, illetve a kedvezőtlen tájolású tetők esetén 10-11 év is lehet, ám még ez is mindössze az életartam harmada - hangsúlyozta a szakember.

A másik számítási mód szerint a bekerülési költséget elosztják az élettartam alatt termelt villamos energia mennyiségével és kiszámítják a napból termelt kilowattóra költségét. Ez nagyjából 18-20 forint, míg a hálózati engedélyestől vásárolva 35-40 forintba kerül. Vagyis hosszútávon lényegesen kedvezőbb energiaforrás a jelenleg használt alternatíváknál.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.