Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év elején megugró ingatlanpiaci kereslet a tapasztalatok alapján fokozatosan csökkenő tendenciát mutat a februári és márciusi időszakban. Idén azonban az erős januári kezdés után február harmadik hetében újra emelkedő vevői érdeklődést regisztráltak a Duna House (DH) rendszerében.

A vevői érdeklődés alapján azt tapasztaljuk, hogy a piac áremelkedést vár a kormányzat családtámogatási rendszerétől. A támogatások mostani bejelentése és későbbi hatályba lépése kettős hatással van az ingatlankeresők körére. Egyik oldalról azok, akik szeretnének élni a támogatás valamelyik formájával, kivárják a hatályba lépést és néhány hónappal eltolják vásárlásukat. A másik oldalról pedig azok, akik élethelyzetük miatt nem tudnak, vagy nem akarnak részesülni a támogatásból, próbálják előre hozni a vásárlásukat, hiszen az ingatlanárak további emelkedésére számítanak - mondta Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője. Véleménye szerint a megugrott kereslet alátámasztja azt a tényt, hogy utóbbi vevők vannak többségben a jelenlegi piacon.

Az egyhetes kereslet növekedéstől még nem érdemes hosszútávú következtetéseket levonni, de az a tény, hogy a növekedés pontosan a bejelentések után volt látványosan tapasztalható, arra ad okot következtetni, hogy a "piac racionalitása" az árak további emelkedése mellett tette le voksát - fogalmazott a szakértő.