A kormány szerdai ülésén jóváhagyta az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium tervét, amely rendezi a sok éve befejezetlen Tüskecsarnok sorsát. A lágymányosi volt Expo-területen fekvő Tüskecsarnok a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem egyetemi sportkomplexum, hanem nagy befogadóképességű kongresszusi- és rendezvényközpont lesz.

A kiadott közlemény hangsúlyozza, hogy Budapest turisztikai kínálatból régóta hiányzik egy megfelelő befogadóképességű kongresszusi központ, amely nagy létszámú nemzetközi konferenciáknak adhatna otthont.

A tervek alapján Tüskecsarnokban 4300 fős plenáris és ugyanennyi ember befogadására képes szekciótermeket alakítanának ki.


A Tüskecsarnok befejezése nagyjából 6 milliárd forintos beruházást jelent, amit az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Regionális Operatív Programjának forrásaira is támaszkodva, magánbefektető bevonásával szeretne megvalósítani. A befektetői pályázatot a minisztérium legkorábban nyár végén írja ki, a Tüskecsarnok megnyitására pedig a tervek szerint 2008. végén-2009. elején kerülhet sor.

Előzetes számítások alapján a kongresszusi központ kialakítása 3400 új munkahelyet és éves szinten 3 milliárd forint többlet adóbevételt teremthet.