Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az építőipari termelés márciusi, 10,9 százalékos visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent. Az épületek építése 5,1 százalékkal elmaradt a 2010. márciusitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött. Szezonálisan kiigazított indexek alapján márciusban az épületek építésének volumene 0,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 3,4 százalékkal alacsonyabb volt a februárinál. Az év első három hónapjában az épületek építése 2,3 százalékkal, az egyéb építményeké 13,8 százalékkal maradt el a 2010. január-márciusitól.


Az épületek építése ágazat termelése - ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza - 1,6 százalékkal magasabb volt a 2010. márciusinál. Az egyéb építmények termelése jelentősen, több mint egynegyedével csökkent, míg a speciális szaképítés ágazaté - amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják - 10,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakihoz képest.

 

A márciusban kötött új szerződések volumene 27,7 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké csaknem kétötödével esett vissza. A jelentős visszaesés részben a 2010 márciusában oktatási, egészségügyi és idegenforgalmi épületekre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye. Az egyéb építmények építésére kötött új szerződések volumene márciusban 14,7 százalékkal csökkent.

 

Az év első három hónapjában az építőipari vállalkozások 40 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. Az építőipari vállalkozások március végi szerződésállományának volumene 32,4 százalékkal mérséklődött a 2010. márciusihoz mérten. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 37,5, az egyéb építményeké 28,1 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az építőipar termelői árai 2011 I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,4 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban az árak 2 százalékkal nőttek, az egyéb építmények építése ágazatban 1,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A legnagyobb növekedés (3 százalék) a legnagyobb súlyú speciális szaképítés ágazatban mutatkozott. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 4,2 százalék között szóródott. Az építőipar árai 1 százalékkal voltak magasabbak az előző negyedévinél.