Az építőipari rövid távú kilátásait a rendelésállomány valamint a foglalkoztatási várakozások alapján egyetlen számba foglaló építőipari bizalmi index decemberben negatívan korrigált a GKI friss elemzése szerint. Éves összevetésben 6 pontos a javulás.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése decemberben, ha nagyon enyhén is, de javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Novemberhez képest a nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok nem mutatnak érdemi változást. Decemberben a cégek 35 százaléka növekvő, 5 százaléka csökkenő termelésről számolt be. Ugyanez a két arány novemberben 34 és 4 százalék volt. A mélyépítők némi romlásról, a magasépítők kis javulásról adtak számot  - olvasható a GKI elemzésében.

A rendelésállományok értékelése decemberben szignifikánsan romlott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján, s így e mutató nyolc hónapos mélypontra csökkent. A nyers adatok is negatív változást jeleznek. Decemberben a válaszadó vállalkozások 38 százaléka számolt be magas, 5 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány novemberben 44 és 4 százalék volt.

Építőipari bizalmi index szezonálisan kiigazított adatok alapján/GKI

A szezonálisan kiigazított adatok alapján decemberben, az előző hónaphoz képest számottevően javultak a foglalkoztatási várakozások, ezzel a mutató újabb historikus csúcsra került. Ugyanakkor a nyers adatok nem mutatnak érdemi változást. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 21 százaléka, míg annak csökkentésére 8 százalékuk készül, szemben a novemberi 17 és 4 százalékkal.

Az áremelési törekvések decemberben enyhültek az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok viszont az erősödés irányába mutatnak: az áremelést tervezők aránya a novemberi 41 százalékról decemberre 47 százalékra nőtt, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 1 százalék.

A termelés bővítését korlátozó tényezők között a válaszolók csaknem háromnegyed elsőként a munkaerőhiányt említette. Dobogós még a gyakran említett okok között a kapacitáshiány, a vevők fizetési késedelme és a bizonytalan gazdálkodási környezet.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése decemberben érezhetően javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, szezonálisan kiigazítatlan adatok nem mutatnak érdemi változást: a derű- és borúlátók aránya decemberben 23 és 6, novemberben pedig 12 és 8 százalék volt..