Az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 24,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit augusztusban. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 10,1, az egyéb építményeké 46,8 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,9 százalékkal bővült az előző havihoz mérten - írják a közleményben.

Az épületeknél ipari, kereskedelmi és lakóépületek építése, az egyéb építményeknél továbbra is út-, vasút- és közműépítések voltak a növekedés motorjai. Az építőipar ágazatai közül a termelés volumene az épületek építésében 19,6, az egyéb építmények építésében 56,0, a speciális szaképítésben 9,8 százalékkal bővült.

Nőtt az új szerződések volumene is tavaly augusztushoz képest az idén: a teljes bővülés 4,3 százalék volt. Lebontva az látszik, hogy az épületek építésére kötött szerződéseké 13,5 százalékkal nagyobb volt. Míg az egyéb építmények építésére vonatkozóké 4,4 százalékkal alul múlta a tavalyi azonos időszak adatát.

Az építőipari vállalkozások augusztus végi szerződésállományának volumene 58,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 1,7, az egyéb építményeké 79,8 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt.

2018. január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 22,6 százalékkal emelkedett.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.