Több mint tízmilliárd forinttal támogatja a kormány az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház rekonstrukcióját - írta az MTI. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg.

A határozat szerint jövőre több mint 1,2 milliárd forintos többletforrást fordítanak a bazilika felújítására. A beruházás további támogatására 2020-ban több mint 3,2 milliárd, 2021-ben csaknem 6,5 milliárd, 2022-ben több mint 860 millió forintot kell biztosítani a költségvetésben.

Az egri várra is lesz pénz

Csaknem félmilliárd forintos kormányzati támogatásból végzik el a következő két évben az egri vár állagmegóvását - jelentette be pénteken Nyitrai Zsolt, a város és a térség országgyűlési képviselője; valamint Habis László polgármester az MTI szerint.

A kabinet az állagmegóvási munkákra 460 millió forintot különítettek el. A most jóváhagyott pénz a Nemzeti Várprogramban kapott mintegy másfél milliárd forintos keret kiegészítése, amellyel teljessé válhat az ország egyik leglátogatottabb turisztikai látványosságának, egyben nemzeti emlékhelyének megőrzése és megújítása - mondta Habis László.

A program részeként között megújul a déli bejárat, ahol fogadóépület, pénztár és több kiszolgáló helyiség is épül. A Varkoch-kapubástya emelettel, tetőszerkezettel, farkasveremmel és felvonóhíddal történő újjáépítését a projekt legemblematikusabb elemeként említve megjegyezte: a várnak ez a része új fogadópontként működik majd. A programcsomag másik pillére az egykori ágyúdomb újjáépítése és funkcióváltása. Ott 70 férőhelyes rendezvény- és vetítőterem, valamint turisztikai látogatóközpont létesül, mely az év egészében működik majd és a vár turistaforgalmának szezonalitását mérséklő, új vonzerő lesz.