Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyik évről a másikra akár 30 százalékkal is ingadozhat az építési piaci kereslet, amit értelmes módon nem lehet erőforrásokkal kezelni - emelte ki a szektor nehézségei közül az egyik legnagyobbat Koji László. A piaci kereslet drasztikus ingadozását projekt mélységű kitekintő költségvetéssel lehetne mérsékelni, a vállalkozóknak a következő 3-4 év tervezéséhez tisztában kell lenni a kormányzati beruházások ütemezésével. Ha most a nagyobb cégek  közül néhányan világosabban is látnak előre, mint évekkel ezelőtt, ez egyáltalán nem jellemző a szektor túlnyomó részét kitevő kis és mikrovállalkozásokra - indokolta Koji a javaslatot.

Az ágazat finanszírozása kapcsán Koji megjegyezte, összességében már nem az a legnagyobb baj, hogy a kereskedelmi bankok nem hajlandóak finanszírozni az építőipart, hanem az, hogy a feltételek még mindig olyanok, amit sok cég nem képes teljesíteni, a szerződések pedig nem igazán kiegyensúlyozottak. Hozzátette, továbbra is szorgalmazzák, hogy nem fizető  megrendelő esetén a vállalkozó a jogos követelés mértékéig jelzálogjogot létesíthessen azon a létesítményen, amin a követelése keletkezett.

Nem reklamálnak, ha még dolgozni akarnak

A súlyponti problémák között említette: a hatályos kormányhatározat ellenére továbbra sem működik, hogy a nem fizető megrendelők alapkamat plusz 8 százalékos késedelmi kamatot fizessenek a vállalkozónak, a kivitelezők ugyanis  - miután a továbbiakban is ezen a piacon szeretnének megbízáshoz jutni - nem nyújtják be az ehhez szükséges késedelmi kamat bekérőt. Az ÉVOSZ elnöke szerint ezt automatikussá kellene tenni, akár a NAV feladata is lehetne az ellenőrzésnél.

Fontosnak tartják, hogy a vállalkozók mellett a megrendelő pénzügyi megbízhatóságáról is készüljön megbízható, hozzáférhető minősítés. Problémásnak látják a projektek előkészítési folyamatát és a becsült érték, ár-érték arány megállapítását. Koji szerint a tervezői társadalom  kevésbé felkészült adatbázissal az árképzésre mint a kivitelezők. Nem átlátható, hogy a közbeszerzési piacon ki, milyen költségkalkulációs módszerrel dolgozik. Az árváltozást pedig nem képes kezelni a jelenlegi rendszer.

Leamortizálódtak a lakásépítő cégek

A fellendülő lakásépítést illetően elmondta, az építési hullám egy 10 év alatt leamortizálódott vállalkozó kört talált meg, idő kell, mire ezt a 10 évet behozzák cégek. Ráadásul az építőiparnak ugyanolyan problémás a háttéripar áremelése, mint a megrendelőnek - hangsúlyozta az ÉVOSZ elnöke.

A durva drágulás nem csak a lakásépítésnél okozott meglepetést a kivitelezőipar számára. Sok, nagy értékű infrastrukturális beruházást engedélyezési terv mélységű dokumentációk alapján áraztak be évekkel ezelőtt, ezeket a becsléseket a háttérágazatok árainak növekedése mára irreálissá tette - tette hozzá az ÉVOSZ elnök, hozzátéve, hogy az építésben az építőipar saját tevékenységének az értéke mindössze 30 százalék, az ár fennmaradó részét az anyagipar, a szállítási, banki és egyéb költségek adják. Az első negyedévben az építőipar átlagosan 4 százalékkal tudta emelni az árait, ez a lakásépítés területén 7-8 százalék volt.

Mindazonáltal úgy vélte, bizakodásra ad okot, hogy a kormány ismét olyan nagyságrenddel jött vissza megrendelőként mint 2014-15-ben, illetve az is, hogy a brüsszeli források rendelkezésre állnak. A magyar építőipar ugyanis uniós forrásfüggő - fogalmazott az ÉVOSZ elnök.