Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdemes sietni annak, aki falusi csokkal érintett településen keres családi házat, mert a kínálat viszonylag szűkös. Minden 100, most meghirdetett ingatlanból ugyanis kevesebb mint 6 található a falusi csokkal érintett településen, klasszikus családi ház közül pedig 100-ból alig 4 eladó az érintett településeken.

Ez azt jelenti, hogy jelenleg mindössze ötezer olyan családi házat hirdetnek eladásra tulajdonosaik országszerte, amely alkalmas a falusi csok felvételére. Ezen eladásra váró otthonok több mint fele az 1960-as és az 1980-as évek közt épült, energiahatékonysági szempontból döntően korszerűtlen, szigetelés nélküli családi ház. Mi több, a falusi csokos településeken kínált házak kevesebb mint egytizede - mindössze 469 eladósorban lévő ingatlan - van leszigetelve, legalábbis ez derül ki az Otthontérkép Csoport és a Knauf Insulation friss kutatásából. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg, a falusi csokkal érintett településeken az eladó házak bő 90 százaléka korszerűtlen, nem szigetelt épület.

A rendkívül kedvező kondíciók mellett, a falusi csok másik nagy előnye éppen az, hogy általa jelentősen javul a vidéki családiház-állomány energiahatékonysága. Hiszen a támogatási összeg felét csak a felújításra, illetve korszerűsítésre lehet elkölteni - mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

Júniusban az Otthontérkép és az Ingatlantájoló adatbázisában több mint 131 600 ingatlan várt gazdára. Ezek közül csupán 7 514, vagyis az ingatlanok 5,7 százaléka helyezkedik el a falusi csok-kal érintett településeken. Az említett több mint 7 500 ingatlan kétharmada, mintegy 4 875 ingatlan önálló családi ház, amelyekre a csok eredményeként várhatóan felfutó kereslet döntő része irányul majd.

A legtöbb falusi csokkal is megvásárolható házat Heves, Baranya és Somogy megyében, a legkevesebbet pedig Hajdú-Bihar, Fejér és Pest megyében hirdetik tulajdonosaik - mondja Halaska N. Gábor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője. Az elérhető családi házak 25 százaléka 1960 előtt, 17-18 százaléka az 1960-as, hasonló hányaduk az 1970-es, és megint csak ekkora részük az 1980-as években épült. Az összes falusi csok-kompatibilis ház átlagos életkora pedig 29 év- tette hozzá a szakember.

Egy régebbi ház leszigetelése sokkal fontosabb annál, mint amilyennek elsőre látszik. Az adatokból ugyanis kiderül, hogy a szigetelt családi házak átlagos négyzetméterára közel 149 ezer forint, miközben a nem szigetelteké alig több mint 64 ezer forint. Hozzávetőleg két és félszer annyiba kerül egy szigetelt ház négyzetmétere, mint egy nem szigetelté.

Az állapot mellett az ingatlanok árát leginkább a lokáció befolyásolja. Azonban az átlagárakat figyelembe véve elmondható, hogy egy csok-kompatibilis, szigetelt családi ház értéke 20,4 millió forint, míg a nem szigetelt házak átlagára csupán 16,5 millió forint annak ellenére, hogy a hirdetett korszerűtlen ingatlanok mérete átlagosan duplája, a korszerű, szigetelt ingatlanok alapterületének.