Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ingatlantulajdonosok sok esetben úgy tekintenek a "panorámára", mint minden hirdetés aduászára. A vonzó képek és hangzatos leírások mögött azonban sokszor nincs igazi tartalom, hiszen magára a fogalomra sincs egyértelmű definíció, így a számonkérés is nehézkesebb. Szintén nincs hüvelykujj szabály arra, hogy a szép kilátás mennyivel növeli meg az ingatlan értékét, azonban vannak olyan tényezők, amelyek nagy általánosságban érvényesnek tekinthetők.

Ilyen például új építésű társasházak esetén, hogy hányadik emeleten van a lakás. A régebbi, lift nélküli négyemeletes épületeknél még előny volt az első, vagy második emelet, ma már azonban nem jellemző, hogy a két emeletesnél magasabb társasházat lift nélkül építenének meg. Kijelenthető, hogy emeletenként felfelé 1-5 százalék között nőhet értékesítéskor ugyanazon méretű és elrendezésű ingatlanok ára.

Újabban a tájolásnak is egyre nagyobb a jelentősége - hívjt fel a figyelmet Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Míg korábban egyértelműen hódított a déli tájolás, mára a vásárlók egy része - félve a mind nagyobb nyári hőségtől - alaposabban átgondolja a csak délre tájolt szobákkal rendelkező lakások vásárlását - hacsak nem abban az irányban van az egyedi panoráma. Amíg korábban az északi fekvést a sötét és nyirkos lakásokkal azonosították, ma már egyre inkább - ám jellemzően csak a nyári hónapokban - a kellemes hűvös jut először eszükbe róla. Ez még nem árfelhajtó tényező, de évtizedes távlatban akár az is lehet - véli az elemző.

A hőérzet és hőigény természetesen szubjektív tényező, és nem szabad eltekinteni attól sem, hogy télen viszont előny a világosabb déli fekvés. Ugyanakkor nem kizárt, hogy az érzékelhető klímaváltozás hatására a jövő slágere inkább az északi tájolású, naptól védettebb, árnyékos lakás lesz - tette hozzá a Valkó.

A melegtől való tartózkodás miatt a nyári hőségre érzékenyebb lakásvásárlók már most kezdenek elfordulni a déli tájolástól, inkább az északi, észak-nyugati fekvésű ingatlanokat keresik, így a déli fekvés tradicionális árelőnye is eltűnhet, főleg az elsősorban nyáron használt nyaralók és üdülők piacán.