Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Francia út teljes hosszában mintegy 300 garázs épült fel az elmúlt évtizedekben, melyek csupán ideiglenes építési engedéllyel rendelkeztek. Ezek helyén a MÁV közleménye szerint körülbelül 450 parkolóhely létesíthető. Erről a kérdésről a MÁV közlése szerint a társaság már 2019 tavasza óta folyamatosan egyeztet a zuglói önkormányzattal.

A Francia úti felépítményeket, azaz a mobilgarázsokat és garázsokat a bérlők saját költségen építették. Szerződés szerint a bérleti jogviszony indoklás nélkül bármikor felmondható, mindkét fél részéről. A bérlői jogviszonyokat a bérleti szerződésben lévő felmondási időkre figyelemmel mondja fel a MÁV Zrt. A bérleti szerződés szerint a területet a bérlőnek tisztán rendezetten kell visszaadnia, a felépítmény bontásáról, a törmelék elszállításáról szerződés szerint neki kell gondoskodnia. A bérlők éves szinten összesen nettó 9 millió forint bérleti díjat fizettek a MÁV Zrt.-nek.

A vasúttársaság közleménye megjegyzi, hogy a Francia úti garázssorok melletti területet ismeretlen személyek illegális hulladéklerakónak használják. Az illegális szemétlerakás szempontjából ez a XIV. kerületi rész országosan az egyik legfertőzöttebb területnek számít. Ismeretlenek jellemzően lakossági eredetű, főként lomtalanításból származó lomhulladékokat, kommunális hulladékokat, és lakásfelújításból, építkezésből származó építési és bontási hulladékokat raknak le.

Az elmúlt két évben a Francia úti garázssorok melletti és a Mexikói úti vasúti területekről 366 tonna hulladékot szállíttatott el a MÁV, az elszállítás költsége nettó 24 millió forint volt. Tavaly ősszel 78 tonna illegális hulladék elszállítása történt meg, az utóbbi hat hónapban több mint 150 köbméter szemetet raktak le az állampolgárok. Éves szinten az illegális hulladék elszállítása 15 millió forint költséget jelent a vasúttársaságnak.