Jancsó Andrea Katalin, a Lehet Más a Politika IX. kerületi önkormányzati képviselője egy éve vizsgálja a ferencvárosi önkormányzati ingatlanok sorsát, kutatásai közben megdöbbentő dolgokra bukkant. A közelmúltig a kerület fideszes polgármesterének, Bácskai Jánosnak volt a hatásköre elbírálni az önkormányzati lakások kiutalását - írja a Magyar Nemzet.

Így a polgármester hozzájárulásával juthatott egy felújított, 63 négyzetméteres lakáshoz Mészáros László, aki ebben a ciklusban a Fidesz-KDNP IX. kerületi önkormányzati képviselője. A politikus 2012 óta bérli a lakást havonta 68 ezer forintért. Hasonló méretű felújított lakásokat az Ingatlan.com adatbázisa szerint jelenleg körülbelül háromszoros áron lehet kibérelni.

Szintén egy felújított, patinás önkormányzati lakásban él családjával Görgényi Máté ferencvárosi fideszes önkormányzati képviselő, aki egy 104 négyzetméteres lakást bérel a Tűzoltó utcában havi 118 ezer forintért. Hasonló lakást 300-400 ezer, de akár 500 ezer forintos áron is kínálnak a IX. kerület érintett részén.

Ugyanebben a felújított Tűzoltó utcai épületben kapott bérlakást Szabó József is, aki a közelmúltig Ferencváros jegyzője volt. Ő és Görgényi szomszédok. Szabó egy 70 négyzetméteres lakást 80 ezer forint havi díjért kapott meg.

Veres László, az előző önkormányzati ciklus egyik fidesz-KDNP-s képviselője 2014-ben vásárolhatott meg egy 90 négyzetméteres önkormányzati lakást a kerülettől. Az ingatlant közel 20 millió forintra értékelte a hivatal értékbecslője, a szabályok értelmében pedig a megállapított összeg 50 százalékáért, vagyis 9,6 millió forintért vásárolhatta meg a volt képviselő. Az ingatlan jelenlegi valós piaci értéke akár a vételár négyszerese is lehet - jegyzi meg a Magyar Nemzet.

Bérlakást vásárolhatott a Ferencvárosban a korábbi fideszes alpolgármester lánya is. Formanek Gyula gyermeke egy 72 négyzetméteres lakást vett meg kedvezményesen a Viola utcában. Ezért az ingatlanért is csupán a megállapított forgalmi értékének felét kellett kifizetnie, vagyis 8,7 millió forintot.

Bácskai János fideszes polgármester szerint az ingatlan-bérbeadások és -értékesítések a szabályok szerint történnek, nincs visszaélés. Nyilvános minden - az ügyről további részletek a napilapban olvashatók.