Minden kazángyártó cég javasolja a készülékei évenkénti átvizsgálását. Sőt a ma már számos típus esetén elérhető hosszabb garancia (amely akár 5 év is lehet) feltétele is a gyártó által felhatalmazott cég vagy vállalkozó által megfelelően elvégzett és dokumentált karbantartás.

A gázkazán egy összetett eszköz számos meghibásodási lehetőséggel. Hatással lehetnek rá a fűtési rendszer esetleges hibái, hiányosságai is. De akárcsak egy gépjármű esetén a problémák jelentős része már akkor felfedhető, amikor még nem okoz valódi gondot.

mégiscsak meg kellett volna rendelni azt a karbantartást, amire a gázszerelő és a készülék üzembe helyezője is figyelmeztette.

- mondják a szakértők.

A kazán alkatrészei a folyamatos működés során kophatnak, szennyeződhetnek, meghibásodhatnak. A külső körülmények hatására a tüzeléstechnikai paraméterek is változhatnak, márpedig ezek kismértékű módosulása is a hatásfok jelentős csökkenéséhez vezethet. A rendszeres, de kis költségű karbantartásokkal megelőzhetjük a későbbi komolyabb problémákat, melyek javítása általában hosszabb időt vesz igénybe és jelentősen megterhelheti a pénztárcánkat.

Miből is áll egy gázkazán karbantartása?

Az első lépés a készülék tüzetes átvizsgálása. A földgáz oldali tömítések és szigetelések állapotától kezdve az elektródák és az égő működésén keresztül a fűtési rendszer és tágulási tartály nyomásának ellenőrzéséig számos feladata van a szerelőnek. Meg kell vizsgálnia a ventilátor (ha van) és a szivattyú működését, de ellenőriznie kell a kapcsolódó fűtési rendszer állapotát is. Természetesen a gyártók pontos technológiai leírással segítik a szervizes munkáját. Az átvizsgálás során feltárt hibákat javítani kell, amennyiben szükséges akár alkatrész cserével. Ez minden esetben a felhasználó tájékoztatásával történik.

A második lépés a készülék kitakarítása. A szennyeződések eltávolítása az égőtérből, a füstgáz és az égési levegő útjából, a szifonból (kondenzációs kazánok esetén). Már 1 év alatt is (ideális esetben ennyi idő telt el a legutóbbi karbantartás óta) jelentős mennyiségű szennyeződés rakódhat le.

A harmadik lépésben a szakember megvizsgálja, hogy a kazán a gyártó által előírt paramétereken belüli tartományban működik-e, ha pedig szükséges elvégzi a megfelelő beállításokat.

A kazán karbantartása a típustól és az állapottól függően általában 1-3 órát vesz igénybe. Ennyiből is látható, hogy nagy szakértelem, tapasztalat és megfelelő eszközpark (szerszámok, műszerek, alkatrészek) szükségesek hozzá. Ezért ilyen feladatokkal csak hozzáértő, és az adott készülékhez megfelelő jogosultságokkal rendelkező vállalkozást vagy személyt szabad megbízni. Az elismert kazángyártók jellemzően országos szervizhálózattal rendelkeznek.

Honnan lehet tudni, hogy az adott szerelő alkalmas-e a feladatra?

Célszerű azt a céget vagy vállalkozót megbízni a karbantartással évről évre, aki a telepítést is végezte, hiszen ismeri a készüléket és a körülményeket, így nem kell minden alkalommal a nulláról indulni egy új szakemberrel.

Ha nem tudjuk, hogy ki végezte a beüzemelést, esetleg már évek óta nem kértünk karbantartást, akkor keressük meg a készülék gyártóját és kérjünk tanácsot. Náluk jellemzően rendelkezésre áll az adott készülékek működésével, sajátosságaival kapcsolatban kioktatott és vizsgát tett szervizek listája. Ebből bátran választhatunk.

Fontos tudnivaló, hogy a gázkészülékek karbantartását az üzemeltetőnek kell kérnie. A gyártók és a szervizek csak erre a lehetőségre és ennek fontosságára hívják fel a figyelmet. Az ellenőrzést, karbantartást célszerű a tavaszi, nyári időszakban, a fűtési idény kezdete előtt megrendelni, de még most sem késő. Ezek a munkák bármikor elvégezhetők, de mivel a valóban jó szakemberek száma kevés, valamint az őszi-téli időszakban egyébként is elfoglaltabbak, bizonyosan hosszabb határidővel kell kalkulálni.

A Gépész Holding által forgalmazott kazánokat itt találja!

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.