Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egész amerikai piacot lefedő S&P/Case-Shiller index éves összevetésben 6,2 százalékkal - 2014 júniusa óta a legerősebb ütemben - emelkedett szeptemberben, szemben az előző havi 5,9 százalékkal.

Az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában 6,2 százalékkal nőttek a lakóingatlan-árak éves összevetésben, az augusztusi 5,8 százalékos emelkedés után. A tíz legnagyobb városban 5,7 százalékos növekedést mértek az előző havi 5,2 százalék után.

A leginkább figyelt, a 20 városra kiterjedő indexre az elemzők 6,1 százalékos emelkedést vártak - írta az MTI.

Továbbra is főleg a nyugati parton drágulnak a lakóingatlanok, így két számjegyű növekedést mértek Seattle-ben (12,9 százalék), majd Las Vegas (9,0 százalék) és San Diego (8,2 százalék) következett.

A magasabb árszínvonalú városokban valamivel mérsékeltebben emelkedést mértek, így New Yorkban 5,2 százalékkal, Washingtonban 3,1, Clevelandben 5,4, Chicagóban pedig 3,9 százalékkal nőttek az ingatlanárak.

Havi összevetésben az országos index 0,4 százalékkal, a legnagyobb városok tízes csoportjában 0,5 százalékkal, a húszasban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek az árak.

Szezonális kiigazítással számolva, egész Amerikát tekintve, 0,7 százalékkal növekedtek az árak augusztushoz képest, a 20 legnagyobb város esetében 0,5 százalékkal, a szűkebb, tízes csoportban pedig 0,6 százalékkal drágultak a lakóingatlanok.

David M. Blitzer, az árindexet összeállító bizottság vezetője az adatokat kommentálva rámutatott: a legtöbb gazdasági mutató azt sugallja, hogy tovább drágulhatnak az ingatlanok. Emelkednek a bérleti díjak és az ingatlanárak, de a 30 éves lejáratú a jelzáloghitel-kamatok továbbra is 4 százalék alatt állnak, a lakáspiaci kínálat pedig szűkös, miközben a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékra csökkent, a bérek pedig 3 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben emelkedtek.

Az ingatlanpiac felett csak egy felhő tornyosul, mégpedig az elérhetőségé, ugyanis az árak emelkedése miatt bizonyos rétegek már nem lesznek képesek ingatlant vásárolni.

Címlapkép forrása: Pixabay