Lassuló forgalomcsökkenés és nagyon alacsony árak jellemzik a magyarországi telekpiacot - derül ki az OTP Jelzálogbank gyorselemzésből. Míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jogszabályi előírásoknak megfelelően szűrt adatbázisában 2008-ban még 22,5 ezer belterületi, 1/1 tulajdoni hányadot érintő telektranzakció szerepelt, 2010-ben ez 14 ezerre, a tavalyi évben pedig 13 ezerre csökkent. A piac zsugorodása évről-évre nem egyenletes: míg 2008 és 2010 között közel kétötödével csökkent az adásvételek száma, 2010 és 2012 között már csak alig 7 százalékkal szűkült a piac, s Somogy mellett további hét megyében volt pozitív irányú az elmozdulás.

Azért van ahol nőtt a kereslet

A telekpiacon az országos forgalom közel negyede a családi ház forgalomban is "élen járó" Győr-Moson-Sopron és Pest megyékben koncentrálódik. Pozitív irányú kereslet-elmozdulást a négy év során egyedül Somogy megyében mutat a statisztika, ahol a 2007-ben meghosszabbított autópálya-szakasz növelte a környező, elsősorban a Balaton déli partján lévő települések vonzerejét. A csökkenés Borsod-Abaúj-Zemplén megye mellett három dunántúli megyében (Győr-Moson-Sopron, Tolna és Vas) maradt 30 százalék alatt ez idő alatt.


Az árváltozás mértékében már nem olyan egyértelmű a párhuzam a telekpiac és a lakáspiac között, mint a forgalomváltozás esetében. Országos átlagban kereken 30 százalékos az értékvesztés 2008 és 2012 között, ez kétszer akkora visszaesés, mint a lakáspiacé. Az eladott telekingatlanok pozitív, 10-15 százalék közötti átlagos drágulására csak Csongrád és Győr-Moson-Sopron megyékben került sor.

A 2008-2010 és 2010-2012 közötti egyenlő időszakok között az országos átlagban alig van különbség: -18, illetve -15 százalék az árváltozás, ami jelentősen meghaladja a lakások értékvesztésének mértékét. Bár az adatok azt mutatják, hogy 2013. első félévében tovább folytatódott ez a csökkenő ütem, a viszonylag kisszámú regisztrált tranzakció miatt egyelőre ez csak előzetes helyzetképnek tekinthető.

Nyolcszoros a megyék közötti árkülönbég

Megyei szinten több mint nyolcszoros a különbség az eladott belterületi telkek átlagárai között. A legfrissebb adatok szerint vidéken átlagosan 3655 forintot kell szánni egy négyzetméter belterületi telek megvásárlására, míg Budapesten közel 29 ezer forint volt az átlag. A megyei sorrendet Pest vezeti 6400 forintos négyzetméterárral, s még Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar értéke emelkedik 4000 forint fölé. A sor végén pedig - Békés és Tolna után - Nógrád megye áll, egyedüliként ezer forint alatti - 766 forint - fajlagos árral. A vidéki átlagos telekár 3,78, míg Budapesten 32,1 millió forint volt az elmúlt másfél évben.

A megyeszékhelyek között Veszprém a legdrágább, 12,5 ezer forinttal. Ezután hajszállal lemaradva Győr következik, majd Szeged, 11,8 ezer forintos fajlagos átlagértékkel. A lista végén pedig Békéscsaba és - bőven kétezer forint alatti átlagos négyzetméterárral - Salgótarján állnak.