Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az épület fejlesztője a kanadai Tippin Corporation befektető leányvállalata, a Tőzsdepalota Kft. az 50 ezer négyzetméteres eklektikus-szecessziós épületben csaknem 32 ezer négyzetméter területet újít fel és alakít át. Ebből 26 ezer négyzetmétert A+ kategóriás irodaterületként és 6 ezer négyzetmétert prémium kiskereskedelmi területként ad bérbe a JLL. A műemlékvédelem alatt álló (a Parlament után a tőzsdepalota a térség legnagyobb műemléki épülete), több, mint 100 éves belvárosi irodaház földszinti kávéházak, éttermek és üzletek részére kínál prémium bérleményeket - olvasható a bérbeadó közleményében.

A korábban az MTV székházaként (előtte tőzsdepalota) szolgáló területek funkciója nem változik. A tereket a CMA Architects bevonásával építik át. A két tőzsdeteremből igény szerint cellás, nyitott, vagy loft irodaterületeket alakítanak ki, belső udvarokat terveznek, és egy exkluzív panorámájú  zöld tetőtér is épül. A fejlesztő egy Magyarországon még nem alkalmazott, élhetőséget előtérbe helyező környezetvédelmi minősítést céloz megszerezni az épületre.

A Tippin Corporation kanadai tulajdonosa, Michael Tippin elmondta, a felújítási munkálatok várhatóan 2018 elején kezdődnek, melynek költségvetése mintegy 38 millió euró. Az Alpár Ignác által tervezett és 1905-ben átadott épület múltja miatt a felújítás során nagy hangsúlyt fektetnek a történelmi értékek megőrzésére, és törekednek az épület jellegzetes stílusának megőrzésére. Ugyanakkor korszerű üveg-acél megoldásokat is alkalmaznak azokban a terekben, amik az elmúlt évszázad során megsemmisültek.

Furulyás Ferenc, a JLL magyarországi ügyvezetője szerint kevés ennél jobb lokáció létezik Budapesten. Jelenleg ezen az alpiacon nagyon kevés az elérhető egybefüggő üres irodaterület, a telekhiány miatt limitált a fejlesztési potenciál. Az állandósult kereslet indokolja a fejlesztés megindítását, hiszen 2017. első negyedévében a belvárosban 9,7 százalékra csökkent az üres területek aránya.

Az épület egyedi építészeti megoldásai túlmutatnak a hazai modern irodapiaci kialakításokon, akár 6-9 ezer négyzetméteres, önálló székházként funkcionáló szárnyak bérlését is lehetővé teszik. A bérleti díjak a 18-25 eurós sávban várhatók.

Az irodafejlesztési hullámban épülő irodaházakról itt és itt is olvashatnak.