Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar ingatlanpiacon a bérlők, a bérbeadók és a befektetők aktivitása egyaránt erősödőben van. A fejlesztési kedv csaknem minden szegmensben kicsattanó. Mindezt támogatja a tempós gazdasági fejlődés, a beáramló EU-források, az alacsony kamatkörnyezet és a befektetői étvágy növekedése. Azaz minden adott a szektor további lendületes fejlődéséhez, a közeljövőre vonatkozó kilátások továbbra is optimisták - olvasható a GKI elemzésében.

A GKI fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2019 júliusában 13, míg az ország egészére vonatkozó jelzőszám értéke 9. A fővárosi és az országos index is hibahatáron belül változott az előző (áprilisi) felméréshez képest. A budapesti index éves alapon 7, az országos 3 ponttal növekedett. A fővárosi index historikus csúcsán áll, s az országos index sem sokkal marad el eddigi rekordjától.

Lakáspiac, ütemes áremelkedés, óvatosabbá váló lakosság

A GKI fővárosi és országos lakáspiaci indexe (ami az ingatlanos cégek és a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) egyaránt 5-5 ponttal csökkent (az egy negyedévvel korábbihoz képest). Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások a fővárosi agglomerációt illetően lényegében nem változtak (csak a panelpiacon következett be némi javulás), s a vidéki körzeteket illető kilátások terén sem történt érdemi változás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások viszont negyedéves alapon némileg visszaestek. Idén áprilishoz képest a biztos szándékú háztartások száma (tehát, azok, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 23, a valószínű szándékúaké 9 százalékkal csökkent.

Éves alapon a lakástranzakcióra biztosan készülő háztartások száma némileg csökkent, míg a valószínűleg cselekvők száma növekedett. A lakossági várakozások - az április és júliusi visszaesés ellenére - továbbra is optimisták. Negyedéves alapon a lakásfelújításra és korszerűsítésre vonatkozó lakossági kilátások is kissé visszaestek, de éves alapon enyhe javulás érezhető.

A válaszadók szerint a lakásárak várhatóan a következő 12 hónapban is ütemesen emelkednek:

  • országos átlagban 4-5 százalékos drágulás jöhet
  • Budapesten és környékén az összesített prognózis (+6-7 százalék) lényegében nem változott negyedéves alapon
  • a pesti belvárosban viszont akár 10 százalékkal is nőhetnek az árak
  • az új építésű lakások árai országosan 4-7 százalékkal emelkedhetnek

Építési telekpiac: további élénkülés

A GKI fővárosi és országos telekpiaci indexe (amely az ingatlanokkal foglalkozó cégek és a vállalatok várakozásait sűríti egyetlen számba) az egy negyedévvel ezelőttihez képest 9 illetve 7 ponttal emelkedett. Éves alapon az előbbi mutató 30, míg az utóbbi 12 pontos emelkedést produkált.

Irodapiac: az aranykor folytatódik

A rendkívül erős 2018-as év után a piac 2019-ben újabb csúcsokra tör. Egyelőre nem látszik a fellendülés vége, hiszen a fejlesztési kedv töretlen és az újonnan belépő kapacitásokat a piac rövid időn belül felszívja. Az irodák kihasználtság Budapesten és környékén a második negyedévében enyhén emelkedett (90,6-ről 91,8 százalékra), ami éves alapon stagnálást jelent.

A GKI fővárosi és országos irodapiaci indexe az előző felméréshez képest egyaránt hibahatáron belül változott. Éves összevetésben 7 illetve 8 pontos a növekedés. Az irodabérleti díjak a következő egy évben az összes körzetben 2-5 százalékkal emelkedhetnek.

Üzlethelyiség-piac: csúcson az indexek, de van tere a növekedésnek

A magyar kiskereskedelmi üzlethálózat alapterülete hetedik éve folyamatosan csökken. 2011 óta mindössze 4 új bevásárlóközpontot adtak át. A forgalmi adatok az elmúlt években dinamikus bővülést jeleztek és a várható kilátások is kedvezőek. A nagyobb bevásárlóközpontokban gyakorlatilag elfogytak az üres (kiadható) területek. A GKI fővárosi és országos üzlethelyiség-piaci indexe az előző negyedévhez képest 4 illetve 3 ponttal emelkedett. Mindkét index historikus csúcsára jutott.

Raktárpiac: enyhén javuló kilátások

A bérlői kereslet stabil, a fejlesztések ezen a téren is pörögnek. A kihasználtsági ráta a fővárosi agglomerációban jelenleg 94 százalékos. A GKI fővárosi és országos raktárpiaci indexe az előző felméréshez képest 2 illetve 1 ponttal emelkedett. A budapesti index értéke historikus csúcsra emelkedett, az országos pedig megközelítette ezt.

A felmérésről

A GKI negyedévente szervez felmérést a vállalatok, az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság ingatlanpiaci terveinek, szándékainak és kilátásainak feltérképezése céljából. Ezúttal112 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1097 vállalat válaszolt a kérdésekre. A lakossági minta 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív.

A fővárosi és a magyarországi ingatlanpiaci index egy számba sűríti az egyes részpiacok (a lakás-, az iroda-, az üzlethelyiség- és a raktárpiac) következő egy évben várható helyzetére vonatkozó várakozásokat, s ezzel összefoglaló képet ad az ingatlanpiaci kilátásokról.