Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idén sem állt meg az új lakások drágulása Budapesten, az első negyedévben a Cordia piacfelmérése szerint a négyzetméterenkénti átlagár átlépte 890 ezer forintos szintet. A jelentős növekedéshez néhány - elsősorban budai - luxusprojekt piacra kerülése is hozzájárult, ezeket nem számítva az átlagos négyzetméterár 870 ezer forint forint. Egy évvel korábban 730 ezer, 2017 első negyedének végén pedig 620 ezer forint volt az átlagár, azaz éves összevetésben 19, két év alatt pedig 40 százalékos drágulás következett be.

Számottevő visszaesés az új projekteknél

2019 első negyedének végén az elmúlt év átlagához hasonlóan 7000 újépítésű lakás volt eladó, ám ez 4 százalékkal alulmúlja a 2018 év végi kínálatot. Ennél is látványosabb változás, hogy 2015 óta nem látott szintre csökkent az újonnan piacra érkező lakások száma. Az év első három hónapjában meghirdetett projektek mindössze 1350 lakást ölelnek fel, ami jócskán elmarad elmúlt három év 2300 új lakás/negyedév átlagától.

A közelgő áfaemelés miatt a kínálat folyamatosan és drasztikusan csökken, ami oda vezethet, hogy két éven belül elfogynak a megvásárolható új lakások. Ezzel épp akkorra szűnik meg az érdemi kínálat, amikor a szigorúbb energetikai előírásoknak köszönhetően már igazán energiatakarékos otthonok épülhetnének. 2021 januárjától ugyanis kizárólag közel nulla energiaigényű otthonok adhatóak át, amelyek egy jelenlegi átlagos lakáshoz képest hetedannyi energiát fogyasztanak. Ezt, valamint az újlakáspiac kínálati oldalának általános lassulását figyelembe véve - amely az építőiparon keresztül a nemzetgazdaság egészére kedvezőtlenül hat - továbbra is szükség volna az új otthonok építését támogató intézkedésekre - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A kínálat közel 60 százaléka továbbra is három kerületben koncentrálódik: a lakások negyede a XIII. kerületben, 20 százaléka a IX. kerületben, 14 százaléka pedig a XI. kerületben található. A bel-budai-hegyvidéki területek és a kedvezőbb árú pesti külső kerületek kínálata ugyanakkor szűkös. Nem csak az újonnan induló projektek kínálata, de az értékesítettsége is alacsony volt az első negyedévben. Az idén meghirdetett lakások mindössze 12 százaléka talált gazdára az indulás negyedévében, míg tavaly a negyedévenkénti átlag még megközelítette a 20 százalékot.

Az új projektek relatíve alacsony népszerűsége azzal függhet össze, hogy a vevők elsősorban az 5 százalékos áfát biztosító projekteket keresik, miközben az idén megjelent fejlesztésekben található lakások 60 százaléka már 27 százalékos kulcs alá esik. Az összes meghirdetett projektben eladott lakások aránya ugyanakkor változatlan maradt: a piacon lévő projektek lakásainak kétharmada már vevőre talált.

A beköltözhető lakások a drágábbak

Budán átlagosan 940 ezer, Pesten 845 ezer forintos négyzetméterenkénti áron kínálják az új lakásokat (a luxusingatlanokat nem számítva). A fajlagos átlagár már nem csak az V. és a VI. kerületben, de a VII. kerületben is meghaladja az egymillió forintot, a VIII. kerületben pedig elérte a 900 ezret. A városközponthoz közeli, átmeneti területek közül a IX. kerületben 850 ezer forintos a négyzetméterenkénti átlagár, míg a XIII. kerület lőportárdűlői, belső részén 820 ezer, Angyalföldön 750 ezer, a Marina-parton pedig 950 ezer forint fölötti az átlagár négyzetméterenként.

A kertvárosi területek közül a XIV. kerület újlakás-kínálata továbbra is kedvező, 720 ezer forint áron érhető el. Az érdemi kínálattal rendelkező kerületek között a X. és a XIX. kerületi projektekben kaphatók a legolcsóbb új lakások, átlagosan 630 ezer forintos négyzetméteráron.

A kész, beköltözhető lakások környéktől függően 5-15 százalékkal drágábbak, mint a később átadandó otthonok. Az első negyedév végén alig több mint 300 ilyen új építésű otthon várt vevőre Budapesten, átlagosan egymillió forintos négyzetméteráron - mondta Földi Tibor.