Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Negyedévente méri az ingatlanpiaci kilátások alakulását az ingatlannal foglalkozó vállalkozások valamint a lakosság megkérdezésével a GKI. A januári megkérdezés eredménye szerint a GKI-MGYOSZ fővárosi és országos ingatlanpiaci indexének értéke +4 illetve +2 volt - derül ki a GKI friss elemzéséből.

Az előző, októberi felméréshez a fővárosban nem regisztráltak változást, az országos mutató viszont 3 ponttal emelkedett. Az egy évvel ezelőtti értéket mindkét mutató 7-7 ponttal haladja meg.

A részpiaci mutatók közül a lakáspiaci index 2 ponttal javulva 11 éves csúcsra emelkedett, az országos jelzőszám októberhez képest gyakorlatilag nem változott.

Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások derűlátóan nyilatkoztak a következő 12 hónap fővárosi agglomerációs piacáról, a mutató az egy negyedévvel ezelőttihez képest szignifikánsan javultak. A keleti régióban is némi javulást regisztrált a GKI, míg a nyugatiban érezhetően romlottak a kilátások.

Budapesten a pesti oldal nem panel lakásai illetve az észak-pesti panelek perspektívái javultak. A társasházi lakások piaca Budán kiegyensúlyozott, Pesten továbbra is a kereslet dominál. A fővárosi panelpiac inkább keresleti, a dél-pesti pedig inkább kínálati. A budai panelek esetében egyensúlyi piacot regisztrált a GKI. Családi ház fronton mind Budán, mind Pesten erősebb keresletről tanúskodik a jelentés.

Kelet-Magyarországon a nem panel társasházi lakások kivételével kissé javultak a várakozások, ugyanakkor a nyugati országrészben a panellakások kivételével kedvezőtlen irányú a változás.

Kelet-Magyarországon mind a panelpiacon, mind a családi házak szegmensében a kereslet az erősebb, a társasházi lakásokat illetően a felmérés a kínálat túlsúlyát mutatja. Ezzel szemben az ország nyugati felében a nem panel társasházi lakások esetében kiegyenlített piacot, a panellakások és a családi házak piacán keresleti dominanciát találtak az index készítői.

Októberhez képest nem változtak érdemben a lakosság lakásvásárlási és építési szándékai. Némiképp visszaesett azok száma, akik a következő 12 hónapra biztosan belekezdenének lakásvásárlásba, vagy építésben, a valószínű szándékú körben viszont határozott az emelkedés. Összességében az egy évvel ezelőttihez viszonyítva szignifikáns a növekedés. Ugyanakkor a lakásfelújításra és korszerűsítésre irányuló szándékok az egy negyedévvel és az egy évvel ezelőttihez képest is gyengültek.

Januárban csaknem minden második megkérdezett a lakások árának emelkedését valószínűsítette 2017-re, Budapesten átlagosan 3, a divatos lokációk esetében 3-4 százalékos, az új építésű lakások esetén 4-6 százalékos drágulást jósoltak. Országos viszonylatban a keleti régióban 1, a nyugatiban 3 százalékos áremelkedést várnak a piaci szereplők.

A felmérés a tavalyi szárnyalás után idén a telekpiac lassuló pörgését vetíti előre, a fővárosi telekpiaci index 5, az országos mutató 11 ponttal csökkent. A következő egy évben a telekpiacon várhatóan leginkább az ipari, a szolgáltató és a nagyvállalatok lesznek a legaktívabbak. A GKI a 2016-os áremelkedés után (országos átlag 8 százalék, budapesti átlag 12 százalék) 2017-ben 4-6 százalékos drágulást valószínűsít.

Mi vár az irodapiacra?

Az elmúlt években az irodapiaci kihasználtság Budapesten és környékén szinte folyamatosan emelkedett. 2016 utolsó negyedévében az átlagos kihasználtság 85,5 százalék volt, ami csaknem két ponttal magasabb az egy negyedévvel és majdnem 3 ponttal nagyobb az egy évvel korábbinál. Vidéken a némiképp emelkedő tendenciát visszaesések is tarkítják. Kelet-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőtti 71 százalékos kihasználtság 76 százalékra, míg Nyugat-Magyarországon a tavaly októberben mért 76 százalékos mutató 80 százalékra emelkedett - írja a GKI.

Kissé romlottak a fővárost illető irodapiaci kilátások - azaz korábbi várakozások némileg túlfűtöttek lehettek. Ezzel szemben a vidéki régiókra vonatkozó várakozások érdemben javultak az egy negyedévvel ezelőttihez képest.

A GKI felmérése szerint a keresleti oldal, azaz a vállalatok képviselői a korábbinál pozitívabb jelzéseket küldtek. Pozitívabbak a kilátások mind a fővárosban és környékén, vidéken pedig elsősorban a nyugati régióban. A bérirodák iránt minden vizsgált körzetben növekvő kereslet várható, leginkább a középvállalatok (az 50 és 250 fő között foglalkoztató cégek) részéről.

Az irodák eladási árait illetően a válaszolók több mint kétharmada stagnálást jósol, érdemi áremelkedés csak a fővárosi agglomerációban várható. Az irodabérleti díjak terén is a stagnálásra számítók vannak többségben (országos átlagban 61 százalék). A számszerű prognózisok szerint Budapesten és környékén 3 százalék körüli díjemelkedés jöhet, vidéken, különösen a keleti országrészben ennél jóval kisebb lehet a növekedés mértéke.

Nem drágulnak érdemben az üzlethelyiségek

A fővárosi agglomerációra illetve Magyarország egészére vonatkozó üzlethelyiség-piaci indexek (amelyek az ingatlanos cégek és a keresleti oldal képviselői, azaz a vállalatok várakozásait sűrítik egy-egy számba) közötti "olló" némileg zárult - fogalmaz az elemzés. Az előbbi értéke ugyanis 1, míg ez utóbbié 8 ponttal növekedett. Az egy évvel ezelőtti szintet mindkét index 8-8 ponttal haladja meg.  Az ingatlanos cégek a következő egy évre további javulást várnak.

A gazdálkodói szféra reprezentánsainak várakozásai Budapesten az előző felméréshez képest gyakorlatilag nem változtak, a vidéki körzetekben azonban javultak. A bérelt üzletek iránti igények növekedésére leginkább a kis- és középvállalati körben valószínű - olvasható az elemzésben.

Vélhetően stagnálni fognak a bérleti díjak, Budapesten és a nyugati régióban a megkérdezettek alig harmada tart elképzelhetőnek némi díjemelkedést.

Negatívan korrigált a GKI raktárpiaci indexe. A fővárosi mutató 4 ponttal csökkent, míg az ország egészére vonatkozó hibahatáron belül mozgott. Éves összevetésben az előbbi 4, az utóbbi 11 pontos növekedést jelez. A gazdálkodó szféra képviselőinek várakozásai az előző negyedévhez képest nem változtak. A saját tulajdonú raktárak iránti kereslet inkább csak a fővárosban és környékén, míg a bérelt raktárak iránti kereslet az összes vizsgált körzetben stagnál a közeljövőben. Utóbbiak iránt főként a nagyvállalati kereslet bővülhet érdemben.