Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakáspiaci növekedés még nagyon kezdetleges és törékeny - mondta Déry Attila, az OC vezető elemzője. A háztartások bizalmának fokozódása egyértelműen látható a forgalom erősödésében, a megugró háztartási lakáscélú hitelezés is ezt támasztja alá. Hosszú évek után először a saját célú építkezések száma is növekedett, magyarul egyre több család mer belevágni a költséges, hosszú építkezésekbe. A gazdasági alapmutatókban viszont még nem feltétlenül látszik a lakáspiaci fellendülés, illetve a bizalom növekedésének alapja - tette hozzá a szakértő.

A javulás hátterében megtaláljuk részben a befektetőket, akik vagy a jövőbeli áremelkedésben bízva, vagy kiadási céllal vásárolnak, másrészt a keresletüket évekig halasztó otthonteremtőket. 2014 első negyedévében hosszú évek óta most először csökkent az áralku mértéke.

A családi házak kivételével az értékékesítési idők is csökkentek, igaz nem számottevően. A használt téglaépítésű házaknál most átlagosan  7,5 hónapot, a panellakásoknál 3, a téglalakásoknál átlagosan 4,5 hónapot kell várni az értékesítésre.

Több a hiteles vevő

Az első negyedévben az új, lakáscélú, háztartásoknak nyújtott hitelek szerződéses összege havi átlagban 12,7 milliárd forint körül alakult, ami a 2013 utolsó három hónapjára jellemző 14,5 milliárdos havi átlagnál ugyan alacsonyabb, de 2013 első három hónapjának átlagához képet több mint 50 százalékos növekedés az MNB adatai szerint. Ez a lakáspiacon a készpénzes vevők  korábbi 85-90 százalékos részesedésének némi visszaszorulásából is látszik - összegezte Bánfalvi László, az OC Hitel Center ügyvezető igazgatója.

A keresletstimuláló intézkedések, mint a szocpol és a kamattámogatás nem elegendőek a piac beindítására, az egyik legnagyobb problémát jelentő statikus lakáskészlet felfrissítéséhez a kínálati oldalnak, a fejlesztőknek is támogatásara van szüksége - tette hozzá Déry Attila. Az olcsó finanszírozási lehetőségek mellett az újlakások árának ÁFA tartalmának csökkenése hozhatná meg azokat a változásokat, amelyektől a fejlesztések ismét rentábilisak lennének a fejlesztők számára.

A helyzet bíztató, de nagyon mélyről kell visszakapaszkodnia a piacnak, és az alacsony bázis miatt most az abszolútértékben vett kisebb elmozdulások is nagynak tűnhetnek, de a válság előtti szint még messze van - hívja fel a figyelmet Kühne Kata, az OC ügyvezető igazgatója.