Októberben újabb történelmi csúcsot döntött a GKI építőipari bizalmi indexe, szeptemberhez képest a magasépítő cégek várakozásai kedvezőbbé váltak, míg a mélyépítőké némileg romlottak. (A rendellésállomány értékelése és a foglalkoztatási várakozások alapján számított bizalmi index egyetlen számba sűrítve jelzi az ágazat cégeinek rövid távú kilátásait.)

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése októberben némileg romlott az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított adatok alapján, de a kisebb szeptemberi és októberi romlás ellenére a termelői hangulat továbbra is alapvetően kedvező. A nyers, szezonálisan nem kiigazított adatok is enyhén romló termelési helyzetet tükröznek: októberben a növekvő és csökkenő termelésről beszámoló cégek aránya 24 és 9, szeptemberben 24 és 5 százalék volt. Októberben a mélyépítők helyzetértékelése számottevően javult, de a magasépítőké romlott.

A termeléssel kapcsolatos jelenlegi elégedettség érezhetően nagyobb, mint egy éve, amikor növekvő termelésről a cégek 17, csökkenőről  23 százalék számolt be.

Építőipari bizalmi indexek*, 2014-2017
Kép: (szezonálisan kiigazított adatok)
Forrás: GKI

A rendelésállományok értékelése - a szeptemberi romlás után - októberben enyhén javult, így már alig marad el az augusztusi, rekordot jelentő szinttől (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A szezonálisan nem kiigazított adatok is enyhén javuló helyzetet jeleznek: októberben a válaszadó vállalkozások 31 százaléka  magas rendelésállományról tudósított, 13 százalékuk érzékelte azt alacsony szintűnek. Ugyanez a két arány szeptemberben 31 és 15 százalék volt. Októberben mindkét szakágazat helyzetértékelése javult.

Az idei októberi számok az  egy évvel ezelőttinél jóval nagyobb elégedettséget tükröznek: egy éve a cégek 18 százaléka tudósított magas szintű rendelésállományról, míg 36 százalékuk kevesellte megbízásai mennyiségét.

Messzebbre látnak

A megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza az építőipar egészében 2017 októberében 4,1 hónap, szemben a  negyedévvel  ezelőtt 3,9 hónapos, illetve az egy évvel korábbi 3,2 hónapos átlaggal.

Szignifikánsan javultak a foglalkoztatási várakozások is októberben a szezonálisan kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest. Ugyanakkor a nyers adatok negatív változást tükröznek. A következő három hónapban a válaszadó cégek 19 százaléka készül létszámbővítésre, és mindössze 7 százalékuk tervez leépítést. Szeptemberben ugyanez a két arány rendre 24 és 5 százalék volt. Ebben a hónapban a magasépítők foglalkoztatási kilátásai jelentősen javultak, míg a mélyépítőké romlottak.

Egy éve a foglalkoztatási tervek a jelenleginél gyengébbek voltak, akkor a válaszadók 7 százaléka növelte volna a létszámát, míg csökkentésére 19 százalékuk számított.

Mi lesz az árakkal?

Az áremelési törekvések intenzitása októberben kissé csökkent - a szezonálisan kiigazított adatok szerint. Az áremelést tervezők aránya szeptemberhez képest 23 százalékra szűkült, árcsökkenést kevesebb, mint 2 százalék fontolgatott. Ugyanez a két arány szeptemberben 32 és 1,  tavaly októberben 11 és 10 százalék volt.

A munkaerőhiány visszafogó szerepe egyre erősödik, októberben a cégek mintegy kétharmada számolt be erről. A kapacitáshiány tartja a második helyet - csaknem minden harmadik vállalkozásnak ez is gondokat jelent. A laza fizetési fegyelem okozta problémák minden negyedik termelőnek okoznak fejfájást.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásait a válaszadó építőipari cégek októberben kissé borúsabban látták, mint szeptemberben, e mutató hat havi mélypontra csökkent. A nyers adatok is negatív irányú változásra utalnak: a derű- és borúlátók aránya októberben 21 és 19 százalék, szeptemberben 25 és 9 százalék volt.

Címlapkép forrása: Pixabay.com