Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lakástípusok keresettsége többféle tényező függvénye, melyek együttesen alakítják, hogy trendszerűen éppen milyen ingatlanokat szeretnének vásárolni az emberek. Markáns tényező például a szezonalitás, hiszen a nyári hónapokban inkább az egyetemre készülők szülei aktívak a piacon, akik első lakásként feltehetően kisebb alapterületű lakást vásárolnak.

Hasonlóan erős befolyással bír azonban az állami támogatás rendszere is. Az otthonterkep.hu legfrissebb, keresési statisztikákon alapuló elemzése alátámasztja ezt, hiszen a csok kibővítése és annak módosításai pontosan leolvashatók a statisztikákból. Jól látható, hogy az év első felében, a csok hatására 2-3 százalékkal többen kerestek a nagyobb alapterületű ingatlanokra, hiszen ekkor még az alapterület szempontjából is szigorúbb feltételekkel kellett számolniuk az igénylőknek. Ennek következtében azonban visszaesett a kislakások iránti kereslet.

Magyarországon a legfontosabb probléma a lakáspiacon a meglévő állomány átlagos mérete és minősége. Az új lakóházak építése persze lassú és kis lépésekkel folyamatosan tud javítani ezen a helyzeten, elsősorban a minőségen, ám a teljes megújulás még nagyon messze van annak ellenére, hogy nagy számban újítja fel a lakosság az otthonát. Nem csoda, hogy jelenleg a hazai felső- és középosztály, illetve számos külföldi magánbefektető által generált piacon jelentős az újszerű és új építésű lakások kereslete. A befektetni vágyók körében pedig a legnépszerűbbek a kisebb, 1 vagy 1,5 szobás lakások."- fűzte hozzá Ditróy Gergely az otthonterkep.hu vezető elemzője.

Ez hajtotta fel az árakat

Az igénylés körülményeinek tisztázódása, az egyéb állami intézkedések és a piaci felhajtás azonban kemény áremelkedést idézett elő, ami visszavetette a lakásvásárlókat, hiszen, ha drágább az alapterület, akkor logikus megoldás, hogy kisebbet kell keresni. Ennek következtében 2016 februárjától decemberig csaknem 9 százalékkal többen kerestek az 50 négyzetméter alatti otthonokra. Ez azonban a keresőket egy egyszerű közgazdaságtani törvénybe kényszeríti, miszerint minél nagyobb a kereslet egy termék iránt, annál magasabb árra lehet számítani.

A legmagasabb mértékű otthonteremtési kedvezmény 3 gyermek vállalása és új építésű ingatlan vásárlása esetén vehető igénybe. Az év eleji csok-lázban 4 százalékkal többen érdeklődtek az új építésű és az újszerű otthonok iránt, ezzel egy időben azonban a felújított és jó állapotú ingatlanok kereslete csökkent. Az újlakások ősz elején érték el a mélypontot (43 százalék), ezután aztán ismét emelkedni kezdett az ilyen irányú keresések száma. Ennek hátterében a lakóparkok intenzív kommunikációja állhat, illetve az, hogy kezdik megtalálni célközönségüket az ilyen típusú ingatlanok.