Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az informatikai megoldásokat egyre inkább kihasználják az új ingatlanberuházásoknál, jó példák erre az épülő irodák, ahol a klímarendszerektől kezdve egészen a közműhálózatok állapotát is folyamatosan digitális eszközök figyelik. Az Internet of Things (IoT), vagyis az internethez csatlakozó okoseszközök akár egész városok szintjén is képesek optimalizálni az erőforrások felhasználását vagy a helykihasználtságot.

A Schneider Electric nemzetközi kutatása alapján az épületüzemeltetők 63 százaléka okos analitikai eszközökkel kívánja hatékonyabbá tenni létesítménye működését, és 88 százalékuk szerint 2019-re ez a beruházás meg is térül. A megkérdezett létesítményvezetők, és üzemeltetők végzett felmérés résztvevőinek 70 százaléka szerint az IoT egy éven belül hatással lesz az épületüzemeltetési és karbantartási házirendjeikre.

Viselkedésminták és spórolás

A fenntartók közel kétharmada (63 szervezi) tervezi, hogy kihasználja az Internet of Things lehetőségeit arra, hogy elemezze ügyfeleinek viselkedését és ezen keresztül jobb szolgáltatásokat nyújtson. Az erőforrások jobb kihasználását, (20 százalék) a nagyobb biztonságot (18 százaléka), valamint a munkavégzési és életviteli szokásaink megváltoztatását (16 százalék) is sokan várják az informatikai megoldásoktól. Szintén fontos tényező a megkérdezetteknek a vásárlók jobb kiszolgálása (12 százalék), a légszennyezés csökkentése (10 százalék) és a több szabadidő (10 százalék).

Az intelligens épületeknél a telepített szenzorok képesek érzékelni olyan fontos tényezőket, mint a hőmérséklet, páratartalom, jelenlét, szén-dioxid-szint és a közművek állapota. A folyamat optimalizálás a Skanska által épített Nordic Light irodaházban ez például azt eredményezi, hogy 30 százalékkal kevesebb villamos energia fogy fel évente.