A zalaegerszegi ZÁÉV Építőipari Zrt. adta a legjobb ajánlatot a Pallasz Athéné Egyetem Kecskeméten felépülő új campusának oktatási épületére kiírt első közbeszerzési eljáráson - közölte az építkezést koordináló Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. (Kedo) az MTI-vel.

Új tanok

A Kedo Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank hat Pallas Athéné Alapítványa közösen hozta létre 2015-ben 12 milliárd forintos alaptőkével az új kecskeméti gazdálkodástudományi kar és campus épületének kivitelezésére. A Pallas Athéné Alapítványok kiemelt célja a felsőfokú szakemberképzés megújítása, amelynek érdekében modern közgazdasági kutató, fejlesztő és oktatási központot hoznak létre Kecskeméten - olvasható a honlapjukon. A Kedo Zrt. vezérigazgatója Szemerey Szabolcs, az igazgatóságának elnöke Ailer Piroska, a Pallasz Athéné Egyetem (a volt kecskeméti főiskola) rektora.

ZÁÉV a legjobb

A Kedo Zrt. közleménye szerint a közbeszerzési eljáráson az ajánlatokat az oktatási épület kivitelezésére, valamint a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházások megvalósítására várták. Ennek része volt a teljes campus-komplexum kiviteli tervdokumentációjának elkészítése is. A megadott határidőre három pályázó nyújtotta be ajánlatát, közülük a legjobb ár-érték arányú pályázat a ZÁÉV-é volt - írta a Kedo, amely azonban azt nem közölte, hogy kik voltak a ZÁÉV versenytársai.

Az oktatási épületet várhatóan 2018 augusztusában adják át, a kivitelezés becsült értéke 11,9 milliárd forint.

Kecskemét "Nyugati-kapu" fejlesztési övezetében 5,5 hektáros területen, több mint 30 ezer négyzetméteren összesen öt épület: oktatási, igazgatási-adminisztrációs, könyvtár, kollégium és kulturális központ épül fel - közölte a megvalósítást koordináló Kedo Zrt. A társaság korábban azt írta a honlapján, hogy ez Kecskemét eddigi legnagyobb felsőoktatási projektje, 15 milliárd forint összértékben, amely 2015. június végén indult el.

Van munka

A ZÁÉV nem szűkölködik állami megrendelésekben sem, többek közt a cég nettó 11,3 milliárdért újíthatja fel a kaposvári színházat és építhet a városban új sportcsarnokot konzorciumtársaival együtt - a beruházásokat a központi költségvetésből finanszírozzák. A ZÁÉV bontotta le másodmagával a régi Puskás Stadiont, négymilliárdért. A társaság építette meg a WHB-vel közösen az MTK új stadionját (6,3 milliárdért), építi a szombathelyi stadiont és sportcsarnokot a Swietelsky-vel 13,1 milliárdért), és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia sportcsarnokát és szálláshelyeit 3,2 milliárdért.

Na, kik?

A ZÁÉV 2015-ben tulajdonosokat cserélt, az újak nem fedték fel kilétüket. A társaság cégadatokban látható tulajdonosa egy bizalmi vagyonkezelő cég, a Pannon Speed Pro Zrt., amelynek élén az építőcég volt vezérigazgatója és résztulajdonosa, Peresztegi Imre áll.

(A fenti MTI-képen a kecskeméti főiskola 2012 decemberében átadott járműtechnológia tanszékének épülete látható.)