Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kellő felkészülés mellett lenne építőipari kapacitás a panelvisszabontási programra, más kérdés, hogy ezt miből finanszírozzák - mondta a lapnak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a legutóbbi kormányinfón beharangozott elképzelésről.

A forrásigényt a szakember szerint nehéz megbecsülni, nagyságrendileg arra azért lehet számítani, hogy az emeletek visszabontása és a megmaradó épület felújítása elérheti egy új építésű lakás bekerülési költségének legalább 80 százalékát. További költség a kiköltözők új lakásainak ára, illetve az építkezés idejére valamennyi lakó lakhatását biztosítani kell valahol.

Ha a programot városképi szempontok generálják, akkor olcsóbb megoldások is rendelkezésre állnak - mondta a lapnak Koji.

A legutóbbi kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter arról beszélt, a kormány foglalkozik a panelkérdéssel, mert félmillió panellakás elavult, felújításra, modernizálásra szorul. Konzultálni fognak a panellakók érdekképviseleteivel és a magyar építésztársadalommal is a megoldásról, felmerülhet a felújítás, új lakások építése és a panelek visszabontása is.