A múlt év végéig az ingatlanpiacon a tranzakciók száma és az árak mélypontokat döntögettek, de idén már látható némi élénkülés a keresésekben - állapította meg Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője. Az árak leginkább stagnáltak, sőt néhány szegmensben már növekedést is lehetett mérni. Az optimista kép, amit a piac sugall magából, hatással van tehát a keresletre is - véli a szakember.

Ha vége is lesz a válságnak, ahhoz a bummhoz, ami a recesszió előtt volt, sosem fogunk visszatérni - mondta Nagy Gyula. Az FHB Lakásárindex projektvezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már 6 százalék alatt is lehet hitelkamatot találni, a lakásárak a mélyponton vannak, így vannak olyanok, akik ebben megtalálják a jó lehetőséget. Jó hír, hogy az utolsó negyedévben már "szépen nőtt" a magyar GDP, de fontos kiemelni azt is, hogy van egy elhalasztott kereslet. Így összességében 2014 lehet, amely elhozza a fordulópontot.

A hétvégi Lakásbörze várakozáson felül jól sikerült, csak a mi cégünk 8 lakást értékesített, ez pedig jó jel a piac szempontjából - tette hozzá Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező Kft. ügyvezető igazgatója. Ahhoz képest amilyen drasztikusan zuhant az új építésű lakások piaca, az emelkedés sokkal laposabb, hosszabb ideig tartó lesz.

A múlt év második felében élénkültek a lakossági várakozások, ez a folyamat pedig idén is folytatódott - Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója. Azonban nem azok száma nőtt, akik biztos vásárlásban gondolkodnak, hanem azoké, akik tervezik ezt.

Sok a "turista"

A jó áron és jó helyen megvásárolható lakásokat nehéz manapság elérni, hiszen ezeket az elmúlt egy-két évben már "levadászták" a befektetésben gondolkodók - mondta Ditróy. Régebben jellemzően azért költöztek sokan, mert a minőségi ugrást szerettek volna elérni, például elköltözni a panelből. Ők jellemzően hitelből oldották meg a finanszírozást, így ma ők azok, akik jellemzően hiányoznak a piacról - foglalta össze a trendeket az Otthontérkép vezető elemzője, aki szerint szükség lenne komolyabb kormányzati szerepvállalásra is, hiszen egyáltalán nem látni, hogy a kormányzat miként akar a szektor problémáin segíteni.

Évek óta várjuk, hogy legyen valamilyen áttörés e kérdésben - tette hozzá Kiss, aki szerint eddig inkább az életben tartásról szóltak a hírek. Most azonban, amikor látszanak az életjelek, egy kormányzati intézkedés jelentős katalizátorszerepet tölthetne be. A jövőben is komoly célzott hatékony állami beavatkozás fellendíthetné a piacot, ahogy eddig is a nagyobb fellendülések összeköthetőek voltak a kormányzati lépésekkel - mondta ezzel kapcsolatban Petz. Nagy szerint fontos lenne egyfajta építő párbeszéd a bankok, az állam és adósok között, hiszen hosszú távú megoldásra van szükség, nem az eddigi rövidekre. Vannak olyan részei a lakáspolitikának, amelyekhez nem pénzre van szükség, mivel jó szabályozással is sokat lehetne segíteni - vélte az FHB Lakásárindex projektvezetője.

Az ingatlanpiacot jelenleg sokan nagyon Budapest centrikusan nézik, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy mennyire rossz helyzetben vannak a vidéki piac - tette hozzá Beák Attila, a Magyar Ingatlanszövetség elnökségi tagja. A vevőkben van egyfajta kényszerképzet, miszerint most jellemzően akár 25 százalékot lehet alkudni az árból. Ezt nem így van a szakember szerint, mivel mindössze a piacon lévő lakásállomány 10-15 százaléka került oda kényszerből, ezeknél esetleg jobban lehet alkudni, a többi cégek kezében van, amelyek nem engednek az árból. A szakember szerint jellemző trend az is, hogy sok a "turista" a piacon, azaz azok, akik csak körülnéznek az adott lakásban, de nincs pénzük megvásárolni azt.