Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén az első negyedévben Budapesten másfélszeresére nőtt az épített lakások száma. Pest megye lakásépítése továbbra is kiemelkedő, ám a megelőző évhez képest nem nőtt tovább. Az új lakások 54 százalékát Budapesten és Pest megyében vették használatba. Győr-Moson-Sopron megyében az épített lakások száma a 11 százalékos csökkenés ellenére sokszorosan felülmúlja a többi megyére jellemző értéket. 2019  első negyedévében Győr-Moson-Sopron megyében épült fel minden ötödik új lakás.

A természetes személyek által épített lakások aránya 50 százalékról 45 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 50 százalékról 54 százalékra emelkedett. Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49 százaléka családi házban, 44 százaléka többszintes, többlakásos épületben, 2,4 százaléka lakóparkban található.

A lakások 56 százaléka értékesítésre, 42 százaléka saját használatra, 2 százaléka bérbeadásra épült. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3,7 négyzetméterrel 96 négyzetméterre csökkent.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások országos száma 2,1 százalékkal, 9639-re csökkent, míg a községekben közel másfélszeresére emelkedett. Az építtetők az esetek 43 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 5,7 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 90 százalékot.

A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 22 százalékkal több, összesen 3615 lakóépület építését tervezték, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 982 volt, ami nagyságrendileg azonos az egy évvel korábbival.