A Montsame mongol állami hírügynökség szerint hétfőn találkozott egymással Batjargal Batzorig mongol könnyűipari miniszter Magyarország mongóliai nagykövetével, Gálosfai Mihállyal, és megállapodtak arról, hogy felújítanak egy biokombinátot és idén belevágnak egy új üzemépület felépítésébe - adta hírül a G7 portál. A hírügynökség szerint a projekt kivitelezőit olyan magyar cégek közül választják ki, amelyeket a magyar kormány jelöl a munkára.

A mongol biokombinát 25 millió dollár segélykölcsönnel történő felújításáról még a Bajnai-kormány idején állapodott meg hazánk a mongol kormánnyal. Az Orbán-kormány 2016-ban jelentette be, hogy az Eximbankon keresztül nyújt Magyarország 25 millió dolláros (6 milliárd forintos) segélyhitelt a biokombinát felújítására.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium most azt közölte a G7-tel, hogy a mongol fél kizárólagos joga lesz a vállalkozások kiválasztása. A kivitelezést legalább 50 százalékban magyar cégeknek kell végrehajtaniuk.

A songinói biokombinátot részben magyar szakemberek építették a hatvanas-hetvenes években. A biokombinátban főleg állatok számára készítenek védőoltásokat - olvasható a cikkben.

A kép forrása: Pixabay.