Az ingatlan.com szerint az adatok nem jelentenek meglepetést. A használt lakások iránt továbbra is erős a kereslet, de az utóbbi időszakban már látható volt, hogy visszafogottabbá vált a drágulás üteme, ez pedig kedvez a lakásvásárlást tervezőknek. Az új lakásokra viszont nagyon ki van éhezve a piac. A kiemelkedő kereslet, az építőiparban látható kapacitáshiány és az építőanyagok drágulása pedig meredek emelkedőre tette az árakat.

A kapacitáshiány miatt a legkisebb, néhány lakásos és a legnagyobb, több száz lakásos társasházak kivitelezése csúszhat vagy akár átmenetileg le is állhat. Emiatt több esetben is veszélybe kerülhet az új lakások 2020 előtti átadása. Ez azért lényeges, mert a jelenlegi szabályozás szerint a 2019 végéig használatba vett új lakásokra vonatkozik csak a kedvezményes 5 százalékos áfa. A később átadott lakásoknál már az eredeti áfakulcs lesz érvényben, ami több mint 20 százalékos drágulást jelenthet a végleges árakban.

Nagyvárosok húzzák a drágulást

A hivatalos adatok szerint a használt lakásoknál 7,4 százalékos volt az éves drágulás országszerte 2017 utolsó három hónapjában, de ennél a megyeszékhelyeken, a nagyvárosokban és Budapesten jóval nagyobb, két számjegyű az áremelkedés. Ráadásul az előzetes adatok kiegészülhetnek a legnagyobb városok statisztikáival, amelyek árváltozás mértékét még feljebb húzhatják.

Az ingatlan.com szerint a használt lakások piacán az a kereslet a legalacsonyabb árkategóriába tartozó ingatlanok iránti kereslet fokozódhat. Ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyobb városok agglomerációjában lévő családi házak, ikerházak mellett a sorházi lakások iránti kereslet jelentősen erősödhet. ezeknek az ára ugyanis már versenyben van az adott város központi részein található társasházi lakások árával.