Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A GKI fővárosi és magyarországi ingatlanpiaci index értéke 2017 októberében -1 illetve 0. A fővárosi index 2 ponttal csökkent, az országos nem változott az előző, júliusi felméréshez képest. Év/év alapon ugyanakkor a fővárosi mutató 4 pontos csökkenést, az országos 2 pontos növekedést mutat. Az ingatlanpiaci kilátások ugyanakkor még a jelenlegi várakozások szerint is derűlátóak.

Ahol nagy a pörgés, az árak tovább nőnek

Ugyan 2017 első 10 hónapjában nem nőtt a lakáspiaci forgalom az előző évhez képest (sőt, valójában enyhén csökkent), a divatos helyszíneken azonban fennmaradt az erőteljes pörgés, és az árak folyamatos emelkedése is. A - jó helyen lévő - lakás, mint befektetési célpont továbbra is komoly vonzerőt gyakorol, hiszen az alacsony kamatok korában alig lehet ésszerű és nem túl kockázatos pénzügyi instrumentumokat találni - olvasható a GKI elemzésében.

Októberben a fővárosi lakáspiaci index csaknem 2 ponttal, az országos 1 ponttal csökkent. (A lakáspiaci index az ingatlanos cégek illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba.) Az egy évvel ezelőttinél a budapesti index 7, az országos 9 ponttal került lejjebb. Az ingatlanokkal foglalkozó vállalkozások következő 12 hónapra vonatkozó várakozásai a fővárosi agglomerációban és Nyugat-Magyarországon az egy negyedévvel ezelőttihez képest kissé romlottak. A keleti régióban ugyanakkor némi pozitív változás volt érezhető.

Többen vásárolnának, kevesebben terveznek felújítást

A lakosság lakásvásárlási és építési szándékai az egy negyedévvel ezelőttihez képest nem sokat változtak. Júliushoz képest a biztos szándékú körben (tehát, azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót) 16 százalékpontos a növekedés, a valószínű szándékú körben 12 százalékpontos csökkenés következett be. Így összességében enyhe visszaesést regisztrált a GKI.

Lakásfelújításra és korszerűsítésre kevesebben vállalkoznának, mint egy negyedévvel ezelőtt.

Gyorsul a drágulás?

A felmérés szerint júliushoz képest gyorsulhat a használt lakások áremelkedése, Budapesten összességében 2,5-ről 4,3 százalékra. A divatos lokációkban akár 6-8 százalékos is lehet a drágulás a következő 12 hónapban. Legnagyobb, 8 százalékos áremelkedésre a budai zöldövezetben számítanak.

A keleti régióban 1 százalék alatti, a nyugati országrészben 2,5 százalékos várható emelkedés valószínű. Az új építésű lakások árai a várakozások szerint 4-7 százalékkal nőhetnek.

Kilőhetnek a telekárak

Stabilan pozitívak a telekpiaci kilátások az elmúlt két évben. 2016 első negyedéve óta csak kisebb hullámzás érezhető, októberben éppen némi javulás indult: a telekpiaci indexek értéke a fővárosra és az egész országra vonatkozóan is 6-6 ponttal emelkedett. Az építési telkek ára várhatóan 5-10 százalékkal nőhet a következő egy évben, a leggyorsabb növekedés a fővárosi agglomerációban várható.

Meglepetés az irodapiacon

A fővárosi irodapiacon egyre aktívabbak a bérlők, ugyanakkor a kínálat is bővült, tavaly és idén a belépő új területek nagysága a korábbinál jóval magasabb. E kétfajta hatás eredőjeként a kihasználtság lényegében stagnál. Az irodák kihasználtsága Budapesten és környékén az egy negyedévvel ezelőtti 87-ről 86 százalékra csökkent.

Kelet-Magyarországon a júliusban mért 78 százalékos kihasználtság októberre 80 százalékra nőtt, míg Nyugat-Magyarországon változatlanul 85 százalék e mutató értéke.

A GKI fővárosi irodapiaci indexe 6 ponttal csökkent, az országos csak hibahatáron belül (azaz kevesebb, mint 1 ponttal) romlott az egy negyedévvel ezelőttihez képest. Éves összevetésben Budapesten 3 pontos csökkenés, az ország egészében 8 pontos emelkedés következett be.

Az irodabérleti díjaknál vidéken a stagnálásra számítók, de ezen belül Nyugat-Magyarországon az emelkedést előre vetítők vannak többségben. Budapesten és környékén valamint a nyugati országrészben akár 5 százalékos díjemelkedés is megvalósulhat a következő egy évben.

Optimizmus uralja az üzlethelyiség-piacot

A kereskedelmi ingatlanpiacon egyértelműen erősödött a derűlátás: az üzlethelyiség-piaci indexek értéke a fővárosi agglomerációra és az ország egészére vonatkozóan is 3-3 ponttal emelkedett októberben. Év/év alapon a fővárosi mutató 1, az országos 11 ponttal nőtt. A bérleti díjak érdemi (4-5 százalékos) növekedésére csak Budapesten és környékén lehet  számítani.

Raktárpiac: folytatódó negatív trend

A kihasználtság az egy negyedévvel ezelőttihez képest alig változott: a fővárosi agglomerációban jelenleg 84-ről 85 százalékra, a nyugati országrészben 84-ről 83 százalékra, a keleti régióban pedig 82-ről 80 százalékra.

A raktárpiaci indexek 2017 októberében a korábbinál mérsékeltebb derűlátást jeleznek. A fővárosi index 2, míg az ország egészére vonatkozó 4 ponttal csökkent az előző felméréshez képest. Éves összevetésben az előbbi 7, az utóbbi 4 pontot csökkent. A válaszadók többsége vidéken stagnáló, Budapesten és környékén emelkedő értékesítési árakra számít a következő 12 hónapban.

A bérleti díjaknál is hasonló a helyzet, csak a fővárosban és környékén várnak érdemi, 8 százalék körüli díjemelkedést.

Címlapkép forrása: Pixabay.com