Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei év fő hajtóerejét az építőiparban az uniós forrásból megvalósuló állami megrendelések és a lakásépítés jelenti majd, minden alágazat bővülni fog, összesen 10 százalék körüli lehet a növekedés - jósolja az ÉVOSZ az ágazat kilátásait összefoglaló elemzésében. A szövetség év végéig 20 ezer lakás építésére szóló megrendelésre számít. A KSH 2016-ban 31,5 ezer lakásépítési engedélyt regisztrált, szemben az egy évvel korábbi 12,5 ezerrel.

Ágazati szinten 2017-re bruttó 10-15 százalékos béremeléssel kalkulál a szövetség.

Az építőipari átlagbér jócskán elmarad nem csak a versenyszféra átlagától, de a nemzetgazdasági átlagétól, is. Az eltérés tavalyi mértékét az alábbi táblázat mutatja.

Alkalmazásban álló bruttó bére 2016
Havi átlagkeresetElőző év=100
Építőipar195 933102,4
Nemzetgazdaság272 500106,5
Versenyszféra273 562105,3
Forrás: ÉVOSZ

Prognózisuk szerint az építőipari árak idén átlagosan 5-6 százalék közötti növekednek. Az elmúlt évben az átlagos áremelkedés ágazati szinten 2,8 százalék volt. Az átlagot leginkább az épületek építése alágazatban haladta meg a drágulás  (4,3 százalék), míg az egyéb építményeknél 1,7, a speciális szaképítési alágazatban 2,9 százalékos volt.

Kép: Napi.hu

Az építőipar idei teljesítményére pozitívan ható tényező közé sorolják az 5 százalékos áfát, a csokot, az egyszerűsített építési engedélyezést, a bővülő uniós források mentén növekvő szerződésállományt és a beruházási hitellehetőségeket is. A szövetség szerint javít a vállalkozások likviditásán a teljesítésigazoló szakértői szerv (TSZSZ) működése, kedvező hatást gyakorolt az új közbeszerzési törvény, a  minimális rezsióradíj 2860 forintra emelése és a foglalkoztatási költségek elismerése.

Ugyanakkor termeléshatékonysági problémákkal is szembesül az ágazat, hiányoznak a szakmunkások, itt a generációváltás, gondok vannak a projektek előkészítésével, a nem megfelelő ellenőrzés miatt a kóklerek elterjedésével és beszerzési problémák is akadnak - állapítja meg a szövetség összefoglalója.

Az ágazat 2015/2015-os teljesítményének területi eltéréseit az alábbi grafikon mutatja.