Már a jövő év végén megkezdődhet a Blaha Lujza tér felújítása, miután szerdán a testület 24 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta a rekonstrukciót. A tervek szerint 1,8 milliárd forintért rekonstruálják a VIII. kerületi területet, a felújítás pedig 2018 végén kezdődhet el, majd a rákövetkező év végén adhatják át.

A rekonstrukcióról szóló javaslatot beterjesztő Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek szerint a Blaha Lujza tér rendezése évtizedek óta megvalósítandó cél. Eddig koncepció szinten volt a tervezés, ezt most kezdik majd el, melyre 85 millió forintot különítettek el. Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy támogatja a felújítást.

A tér megújulása a Nagykörút és a Rákóczi út forgalmas közlekedési csomópontjának gyalogosfelületi rendezését, továbbá a környező utcák, városrészek forgalomtechnikai felülvizsgálatát foglalja magában. A rekonstrukció a Rákóczi úton a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig terjed a tervek szerint.

A tér déli részén rendeznék a zöldfelületeket, kiterjesztenék a gyalogosfelületeket, korszerűsítenék a közvilágítást. Emellett új szökőkutat hoznak létre, valószínűleg azokon a helyeken, ahol jelenleg parkoló van. Ugyanis a Corvin áruház és az Europeum előtti szervizút valamint a Rákóczi út közötti területen megszüntetnék a parkolót. Maga a kis út megmarad, hogy biztosított legyen a mellékutcák kapcsolata, valamint a Nagykörút és a Rákóczi út közötti balos kanyarodási lehetőség.

A Rákóczi út mentén a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca vonalától az Osváth utca vonaláig a teljes járdafelületet átépítik az árkádok alatti területek rendezésével. A Rákóczi útra gyalogátkelőket alakítanának ki: egyet a Kazinczy utca és a Szentkirályi utca között, valamint a Blaha Lujza téren a Nagykörúttal párhuzamosan.

A Rókus-templom előtti térrész gyalogosbarát átalakítása és a Rákóczi út forgalomtechnikai korrekciója is a rekonstrukció részét képezi. "Új balos" kapcsolatok kialakítása révén csökken a forgalom a Belső-Erzsébetvárosban és a Belső-Józsefvárosban.

A tervek szerint a csomópont aluljáróját is felújítják. Így összesen 12 500 négyzetméternyi járda, gyalogosfelület, 18 800 négyzetméter útburkolat és körülbelül 500 négyzetméter zöldfelület újulhat majd meg.

A szerdai közgyűlésen arról is döntöttek, hogy visszavonják a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ értékesítéséről szóló javaslatot. Az adásvételtől 11 milliárd forint bevételt vártak.