Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn közölt jelentése szerint havi bázison szezonális kiigazítással 6,2 százalékkal növekedett az új lakások értékesítése, így az egész évre kivetített értékesítési darabszám 2007 októbere óta a legmagasabbra, 685 ezerre emelkedett az egy hónappal korábbi, a felülvizsgálat után 667 ezerről 645 ezerre módosított számról. Elemzők 6,3 százalékos csökkenést, 625 ezres értéket vártak októberre - írja az MTI.

Éves összevetésben 18,7 százalékkal több újonnan épült lakást értékesítettek az Egyesült Államokban októberben. Egy évvel korábban 577 ezer volt az újlakás-eladások évesített darabszáma.

Az októberi újlakás-eladások ütemével számolva 4,9 hónapra lenne elég lakás a kereslet kielégítésére az előző havi 5 hónap után. Általában hat hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly fenntartásához.

Különösen erősen emelkedtek az eladások az ország északkeleti és középnyugati részén. Sok vásárló azért döntött új lakás mellett, mert a használt lakások piacán nagyon szűk a kínálat. (Erre készül minden harmadik építőipari cég - mi lesz a lakásárakkal?)

Az eladó ingatlanok hiánya felfelé hajtja az árakat. Az új lakások átlagára októberben 400 ezer 200 dollár volt, 13,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A 312 ezer 800 dolláros mediánár 3,30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 302 ezer 800 dollárt.

Bár az új lakások értékesítése az összes lakáseladásnak nagyjából 10 százalékát teszi ki, a gazdasági helyzet alakulásában fontos szerepet tölt be, mivel az ágazat jellemzően jól fizető, középosztálybeli munkahelyeket teremt. Emellett növeli a keresletet az építőipari anyagok iránt, a fogyasztók többet költenek tájépítésre és egyéb szolgáltatásokra.