Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Országgyűlésnek benyújtott költségvetési javaslat szerint jövőre a kormány 226 milliárd forintot fog otthonteremtési támogatásra fordítani. Ez azt jelenti, hogy hat év alatt csaknem a kétszeresére, 82 százalékkal nőtt az otthonteremtésre fordított támogatások nagysága - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára.

Nagyot nőtt a lakásépítési kedv Magyarországon, és ez a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésének adatain is jól látszik - tette hozzá Dömötör Csaba. Az idei első negyedévben a tavalyi csaknem másfélszeresére nőtt a csokot igénylők száma, miközben a támogatási kérelmek összege megduplázódott. A csok járulékos hatásai közé sorolta, hogy ha tízezerrel több lakás épül, akkor az fél százalékponttal "dobhatja meg" a gazdasági növekedést és 14-16 ezer új munkahelyet hozhat létre.

A csokot 2015. július 1-jén vezette be a kormány a korábbi szociálpolitikai támogatás, ismertebb nevén a szocpol helyett. Ez egyösszegű, vissza nem térítendő lakáscélú támogatást jelent, és egyformán szól a családalapítás előtt állóknak, a még gyermektelen fiatal házasoknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, az örökbefogadóknak, az egygyermekes, a kétgyermekes, a három vagy több gyermekes családoknak - írta az MTI.