A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF) által bevezetett mérések óta nem volt ilyen kevés a kihasználatlan ipari ingatlan a fővárosban és környékén. A csaknem kétmillió négyzetméterből kevesebb, mint 73 ezer négyzetméternyi terület áll üresen Budapesten és az agglomerációban, és mindössze négy A kategóriás épületben található ötezer négyzetméternél nagyobb, egybefüggő raktárterület

A limitált kínálat az elmúlt évek terület felszívásának, valamint a korlátozott számú folyamatban lévő vagy építési engedéllyel rendelkező spekulatív fejlesztés eredménye - kommentálta az adatokat Beck Tamás, a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója.

Az építőipari munkaerőhiány hatására növekedtek a munkaerő költségek, ennek köszönhetően pedig a teljes építési költség is, egy-egy jelentősebb projekt esetében pedig az építési idő meghaladhatja a 8 hónapot. Továbbá hiányoznak az úgynevezett plug and play, azaz jól előkészített fejlesztési területek, amelyeken rövid időn belül megindítható lenne egy új fejlesztés. Jelenleg a nettó bérleti irányárak a big-box logisztika esetében négyzetméterenként és havonta a 3,6 - 3,9  eurós, a városi logisztika esetében a 4,5 - 5,5 eurós sávban mozognak.

A fejlesztési aktivitás fellendülését jól tükrözi, hogy 2016 második és 2017 első felében már öt új projekt készült el, összesen 50 ezer négyzetméternyi bérbeadó területtel, ez év végéig pedig további bő 50 ezer négyzetméter átadása várható (Inpark Páty, East Gate Business Park és Budapest Dock Szabadkikötő). Ám ezek a spekulatívnak tűnő épületek végül jellemzően előbérleti ügylet keretében megtelnek, így átadásukkor nem jelennek meg elérhető üres területként a kínálatban.

A piac általános erősödését jelzi, hogy már 2017 első félévében a bérleti tranzakciók meghatározó elemei voltak az új bérbeadások, bővülések és elő-bérleti szerződések, ugyanakkor az újonnan megvalósult új fejlesztések alacsony száma miatt továbbra is a meglévő bérleti szerződések megújítása dominált (65 százalékban).

A bérleti piachoz hasonló trendet követi az értékesítési piac is, ahol a reális árazású és jó minőségű ingatlanok akár néhány hónap alatt gazdát cserélhetnek - állapította meg a Colliers szakértője.