Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Fővárosi Közgyűlés 19 igennel, 2 tartózkodás mellett fogadta el szerdán Tokody Marcell jobbikos képviselő előterjesztését, miszerint 2025-ig kivágják az összes kanadai nyárfát a budapesti közterületekről.

A kanadai nyár nem allergén növény, a májusban látható vattaszerű termése allergiát nem okoz. A polleneket februártól áprilisig szórja, de ezek szemmel nem láthatóak - mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport tagja. Schnier Mária szerint a termés legfeljebb akkor ingerelheti az embereket, ha az arcukra száll.

Nékám Kristóf allergológus professzor, klinikai immunológus megerősítette, hogy a nyárfa nem allergén, bár szösze irritációt okozhat: "viszonylag kevés allergiás tünetet vált ki, de sok irritáló hatása van."

A kanadai nyár előnye, hogy gyorsan növekvő faj, amely hamar hatalmas lombkoronát növeszt, árnyékot ad a kánikulában és tisztítja a levegőt. A tervek szerint a kivágott fákat minden esetben facsemetékkel pótolják, az egészséges, kifejlődött fák azonban nem pótolhatók, az újak levegőtisztító hatása elmarad a nyárfáétól - mondta Schnier Mária.

A nyitókép forrása: MTI Fotó/H. Szabó Sándor