Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A reménybeli csokosok a Balaton-parti településeken kínált lakások, lakóházak iránt érdeklődnek leginkább: a toplista élén Fonyód, Balatonkenese és Badacsonytomaj áll. Mivel arra egyelőre nem áll rendelkezésre adat, hol vették valóban igénybe a legtöbben a csokot, az Ingatlan.com azt összesítette, hogy hány olyan érdeklődő akadt egy-egy településen, aki a kedvezményt felhasználva vásárolna, és már felvette a kapcsolatot a kinézett ház, lakás tulajdonosával - írta cikkében a Népszava.

A legfelkapottabb húsz település fele frekventált turisztika központban - a Balatonnál és a Tisza-tónál - található, ami szakemberek szerint arra utal: sokan valójában nyaralóként szolgáló lakóház megvásárlására, vagy befektetési célra használnák fel az állami támogatást. Ezt megerősítették a lapnak balatoni ingatlanforgalmazók, bár jelezték azt is: a vásárlásig kevesen jutnak el.

A falusi csokot 2486 olyan településen lehet igénybe venni, ahol ötezernél kevesebben laknak. Az összegzés szerint a listán szereplő települések tizedén senki nem érdeklődött ház, lakás iránt. A legtöbb olyan kistelepülés, ahol egyetlen falusi csokos érdeklődés sem akadt az ország leszakadó kistérségeiben, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Somogyban és Szabolcs-Szatmár-Beregben akad.

Van azért gát a felhasználásban

Látványos a szándék, sokan próbálnak nyaralóként használható ingatlanra szert tenni, de van, ami gátat szab a tömeges vásárlásoknak - mondta a lapnak Makarész András, a fonyódi City Cartel Ingatlaniroda munkatársa. - Az érdeklődők egy részéről kiderül, hogy nem felel meg a falusi csok követelményeinek. A kisebb balatoni településeken korlátozott a szóba jöhető ingatlanok száma, hiszen az nyaralóra nem fordítható, az átminősítés pedig nem egyszerű, s manapság már az önkormányzatoknál is kisebb a hajlandóság. A tapasztalat azt mutatja, hogy a Balatonnál inkább a tótól 10-15 kilométerre fekvő háttértelepüléseken használják az eredeti szándék alapján a falusi csokot.

A Pénzügyminisztérium a támogatás feltételeivel kapcsolatban azt közölte a napilappal, hogy a falusi csokos ingatlanban az utolsó részfolyósítástól számított 90 napon belül lakóhelyet kell létesíteni, és ezt a támogatást fizető hitelintézet ellenőrzi. Az érintett családnak pedig tíz évig életvitelszerűen a támogatott ingatlanban kell laknia, és ezt a település jegyzője vizsgálhatja.

A legkeresettebb települések a csokos érdeklődés száma alapján
Fonyód (Somogy)2458
Balatonkenese (Veszprém)1654
Badacsonytomaj (Veszprém)1456
Örkény (Pest)1226
Szentmártonkáta (Pest)1179
Tóalmás (Pest)1067
Balatonfenyves (Somogy)1010
Abádszalók (Jász-Nagykun-Szolnok)946
Adony (Fejér)904
Bag (Pest)894
Forrás: ingatlan.com, Népszava