Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Sportközpontok (NSK) újabb megrendelést ad az új Puskás Ferenc stadiont nettó 142,9 milliárd forintért építő fővállalkozó párosnak, a Magyar Építő Zrt.-nek és a ZÁÉV Építőipari Zrt.-nek. A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseinek megrendezéséhez szükséges egyes kiegészítő építési, szerelési és létesítési munkák megvalósítására egy hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében kértek ajánlatot a cégektől, amelyek nettó 7,8 milliárd forint árajánlatot tettek a május 13-ai határidőig - derül ki az EKR adatbázisból.

Az NSK csak a Puskás stadion fővállalkozóitól kért ajánlatot arra hivatkozva, hogy az új építési beruházás összhangban van az alapprojekttel (a stadion építésével) és az első szerződés aláírása óta nem telt el három év (ami szintén feltétele a hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításának). - Az eljárás folyamatban van, az nem az aréna építésével, hanem a környezetének az UEFA előírásai szerinti kialakításával van összefüggésben - tudta meg a Napi.hu a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) kommunikációs főigazgatóságától. Az új Puskás stadion kivitelezésére 2017 márciusában kötött szerződésben meghatározott plusz 5 százaléknyi (7,1 milliárd forint) tartalékkeretet - a KKBK tájékoztatása szerint - még nem használták fel.

A foci Eb megrendezéséhez szükséges kiegészítő munkák mérnöki tanácsadói, tervellenőri és építési műszaki ellenőri feladatainak ellátására azonban már 2019 márciusában szerződést kötöttek - a Puskás stadionnál is tanácsadóként és ellenőrként részt vevő párossal -, a Óbuda-Újlak Beruházásszervező és Fővállalkozó Zrt.-vel, valamint a Főber Zrt.-vel nettó 312 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

Utak, sportpályák, konténer épületek lesznek

Az új építési közbeszerzés az aréna környezetének rendezésére és fejlesztésére szól, a cégek feladata lesz - egyebek mellett - út, járda, parkoló, kerítés és gyalogosátkelő építése, illetve felfestése, a stadion szoborparkjának (dromosz) felújítása, csatornázás és vízvezeték építése, tájépítészet (térkövezés, füvesítés, növénytelepítés, fák kivágása és újak telepítése) sportpályák (például kézilabda- és görhoki pálya), futókörök, játszótér építése, továbbá "igényes kivitelű állandó konténer" épületek: mobil jegypénztárak, vendéglátóhelyek, kereskedelmi egységek, illemhelyek és szociális blokkok kialakítása.

Határidő előtt elkészül az új Puskás

A Puskás aréna építése gőzerővel halad és határidő előtt, már november közepén elkészül Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű (67 ezer férőhelyes), legkorszerűbb élményarénája. A létesítmény amellett, hogy méltó otthonául fog szolgálni a nemzeti labdarúgó-válogatottnak, társhelyszíne lesz a jövő nyári labdarúgó Európa-bajnokságnak, nagyszabású koncerteket, nemzetközi konferenciákat és más kiemelt eseményeket is rendeznek majd benne. A Puskás aréna nyitómérkőzésére várhatóan 2019. november 15-én kerülhet sor - közölte lapunkkal a KKBK. (A befejezés korábbi tervezett határideje november 25. volt.)

Az új Puskás stadion kivitelezésére - abban egy konferenciaterem kialakítására és a Syma-épület átépítésére - az NSK 2017. március végén szerződött a Magyar Építővel és a ZÁÉV-val, a tartalékkerettel együtt nettó 150 milliárd forintért. (A ZÁÉV azóta Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, a Magyar Építő pedig a Paár Attilához köthető WHB Befektetési Kft.-hez és az Épkar Zrt.-hez, amelynek tulajdonosa a Szeivolt Holding Kft.) Az aréna kivitelezésében alvállalkozóként részt vesz többek közt a WHB Építőipari Kft., a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft., a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. is.

Tízmilliárd bontásra, tervezésre és ellenőri munkára

A régi Puskás stadion elbontásában is részt vett a ZÁÉV a Föld-Trans 2001 Kft.-vel együtt, nettó 3,99 milliárd forintért.

Az új stadion építészeti-műszaki terveit a Középülettervező Zrt. (Közti) készítette, a koncepció változása miatt a terveket ki kellett egészíteni, így a nettó 2 milliárd forintos megbízás 3,45 milliárd forintra nőtt.

A beruházás mérnöki tanácsadói, tervellenőri és építési műszaki ellenőri feladatait az Óbuda-Újlak Zrt. és a Főber Zrt. látja el, nettó 2,34 milliárd forintért.

Emellett az Óbuda Építész Stúdió Kft. és az Újlak Mérnökiroda Kft. alkotta konzorciummal is szerződtek, tervellenőri, költségszakértői és tanácsadói feladatok ellátására, előbb 152 millió, majd 124 millió forintért.

Jutott munka a francia Lagardere Unlimited Stadium Solutions SAS cégnek is, az új Puskás "optimális üzemeltetésére vonatkozó dokumentáció elkészítésére, és ennek érdekében szakértői elemzés" elvégzésére, nettó 24,7 millió forintért - derül ki az NSK honlapján közzétett szerződéses adatokból.

Négymilliárd múzeumra

A kormány idén áprilisban döntött arról, hogy bruttó 3,9 milliárd forintot ad a Puskás aréna toronyépületében megvalósuló Puskás kiállítási központra, amelynek 2020. május végéig kell megnyitnia. A kiállítás anyagát a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány valósítja meg. (A közalapítvány egyik kuratóriumi tagja Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.)

15 ezren dolgoztak

A stadionépítés 15 ezer embernek adott munkát, a kecskeméti acélgyárosoktól kezdve a kamionsofőrökön át az építőkig, a munkaterületen pedig naponta 1500-2000 ember tevékenykedik - mondta a szerkezetkész stadion áprilisi helyszínbejárásán Fürjes Balázs építésért felelős kormánybiztos. Az építkezés során 10 ezer tonna acélt és 75 lakótelepi ház felhúzásához elegendő vasbetont használtak fel, a küzdőtér 11 ezer négyzetméteres lesz.