Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Soha nem látott mélységbe süllyedt a budapesti raktárpiacon az üres területek aránya, a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF) második és harmadik negyedéves adata is 5,5 százalékos kihasználatlanságról tanúskodik. A kétmillióból mintegy százezer négyzetméter ipari terület áll üresen, és egy épületben sincs 10 ezer négyzetméter feletti egybefüggő kiadatlan terület.

A keresleti nyomás fokozódása mellett idén a harmadik negyedévben két épületben összesen 27 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti és Budapest környéki ipari ingatlanok állománya.

Nő a kereslet

A harmadik negyedévben 44 százalékkal nőtt a bérlők kereslete, meghaladva a 120 ezer négyzetmétert. A BIEF által regisztrált 19 tranzakcióból minden ötödikben 10 ezer négyzetméternél nagyobb területre kötöttek szerződést, ez adta a teljes kereslet mintegy háromnegyedét. Átlagosan 6,5 ezer négyzetméteres területeket kötöttek le az ügyletekben.

A piac alapvetően a logisztikai parkokra koncentrálódik, ezekben hozták tető alá a bérleti szerződések 99 százalékát.

Az élénkülő gazdasági környezetben egyre nagyobb az igény az azonnal rendelkezésre álló, magas minőségű és jó lokációjú ipari-logisztikai épületekre, a GKI legutóbbi felmérése szerint a potenciális bérlők érdeklődése jó hatással van a fejlesztési tervekre. Az izmosodó keresletre reagálva a következő 2-3 évben a korábbinál nagyobb léptékben bővülhet a kínálat. A GKI arra számít, hogy a bérleti díjak a következő egy évben várhatóan 3-4 százalékkal emelkedhetnek.

A logisztikai parkok közül a Budapest belvárosától mindössze 15 percre, az M0 és M3 csomópontjánál található East Gate Business Parkban, amely az ország egyik legjelentősebb üzleti parkja, is bővül a potenciál. Itt egy 25 ezer négyzetméteres négyzetméteres csarnok építését kezdte el Magyarország vezető ingatlanfejlesztője, a WING Zrt.

Bővül a kínálat

A tervek eredetileg csak az első ütem építésének elindításáról szóltak, azonban a nagyfokú érdeklődés hatására, már a második ütem is folyamatban van és 2018 első negyedévében átadásra is kerül. A beruházás kivitelezője a magyar csarnokfejlesztés egyik vezető szereplője, a Weinberg 93 Építő Kft., a finanszírozást az UniCredit Bank biztosítja.

A 10,5 méter belmagasságú új, B2 nevű csarnok raktározási és összeszerelési célokra, kereskedelmi és termelő cégek kiszolgálására egyaránt alkalmas, a raktár- és irodaterületek bérletére (a legkisebb bérelhető terület 2 ezer négyzetméter) már most nyitva áll a lehetőség, több partnerrel már el is indultak a tárgyalások.

Az East Gate Business Park 36 hektáros területén eddig összesen 103 ezer négyzetméternyi csarnokterület épült fel. Itt található a hazai vagy regionális cégközpontja számos nemzetközi nagyvállalatnak, így a GE mellett többek között a Philip Morris-nak, a Lear-nek, a Rexel-nek vagy az ABB-nek.

A park által kínált szolgáltatások iránt folyamatos az érdeklődés, népszerűségének oka a kitűnő lokáció, ezen túl pedig területén egyszerre valósíthatóak meg irodai funkciók és raktár-logisztikai szolgáltatások a megrendelői igények maximális kiszolgálásával. A park teljes kiépítettségében 1440 ezer négyzetméter csarnokterületnek ad majd otthont.

Budapest északi régiója egyébként is nagy népszerűségnek örvend az ipari szegmensben. A WING Zrt. a Dél-pesti Üzleti Park sikeres eladása után ugyanitt, a Megyeri híd lábánál, az M0-ás körgyűrű mellett elhelyezkedő, 75 ezer négyzetméter alapterületű Európa Center Üzleti és Logisztikai Parkot vásárolta meg azzal a céllal, hogy tovább fejlessze és a régió vezető city-logisztikai központjává tegye. A vállalat komoly fejlesztéseket tervez elsősorban a szakmai működés és az üzemeltetés területén. Emellett megváltozott a központ elnevezése is, ma már Login Business Park néven működik.

Ez a legfontosabb a bérlőknek

A park közlekedési kapcsolatai egyedülállóak, az M0-ás körgyűrűn keresztül az összes fontosabb autópálya közvetlenül elérhető, a reptér mindössze 20 percnyi távolságra található, a pesti belvárosba és Budára 10 percen belül el lehet jutni. A parkban megáll a 104 és 104A busz, közvetlen szomszédságában található a dunakeszi és Buy-way bevásárlópark.

A logisztikai park egyik legnagyobb előnye, hogy maximális rugalmassággal képes megoldást kínálni minden felmerülő bérlői igényre. A nagyobb csarnokterületek és kisebb raktárak mellett "A" kategóriás irodák, üzlethelyiségek és bemutatótermek is bérelhetők, emellett a terület 8 ezer négyzetméteres fejlesztési területtel is rendelkezik.

A cikk megjelenését a WING Zrt. támogatta.