A cég közleménye szerint története eddigi legsikeresebb évét zárta a 21 éves Market Építő Zrt.. Az összesen 86 milliárd forintos forgalmat elérő vállalat 2016-ban összesen 51 nagy projekten dolgozott, egyszerre jellemzően 30-35 helyszínen. Tavaly a 46 versenypiaci megrendelés adta az árbevétel nagyobbik részét, azonban, ahogy a szektor egészében, úgy a Market forgalmi adatain is érezni lehetett, hogy immár a közbeszerzések nagyobb aránya jut az építőiparon belül a magasépítő-iparnak - írta a Market.

A társaság 2015-ben 51,6 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, így a növekedés egy év alatt több mint 30 milliárd forint - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Market Építő többségi tulajdonosa Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó Garhartt Invest Zrt.-je.

Az elmúlt évtizedben a hangsúlyos infrastrukturális beruházások (út-, vasút-, csatornaépítések) miatt a mélyépítő-ipar dominált a kormányzati megrendeléseknél, de 2016-ban már több volt az oktatási, vagy sportcélú közösségi fejlesztés - írja a Market. Ezért ahogy a piac más szereplőinél, úgy a Market csoport életében is meghatározóbbá váltak a közbeszerzéseken elnyert közösségi munkák. Mindez továbbra is csak a forgalom egyharmadát jelenti, az elmúlt 21 évben, a kifejezetten a versenypiaci megrendelésekben erős vállalkozáscsoport bevételeiből 90 százalék volt a magánpiaci projektek aránya - hangsúlyozza a közlemény.

A cég két hónappal a határidő előtt, 20 hónap alatt készül el meghatározó projektje, a FINA 2017-es vizes világbajnokság fő helyszínét jelentő Dagály úszóaréna kivitelezésével - adta hírül a társaság. A

Scheer Sándor vezérigazgató szerint a magas forgalom és a sok sikeresen befejezett projekt mellett ez az üzleti év is azt bizonyította, hogy az építőiparban könnyű év nincsen. 2016-ban elsősorban a fizikai munkások körében jelentkező munkaerőhiány jelentett kihívást. A vállalatcsoport összesített létszáma tavaly 86 fővel 720 főre nőtt.

2016-os nagy projektek:

CEU új kampusz,  mohácsi MCS Vágóhíd,  V17 irodaház, Apollo gumigyár, Nestlé új állateledel-gyára, Magyar Telekom új székháza, BILK L2 raktárépülete, DHL logisztikai központja, a kazincbarcikai Ongropack gyár beruházásának elindítása, Váci Greens irodaház, Hotel Moments, Párizsi Udvar Hotel, Clark Hotel, Dagály Úszóaréna, Brit Nemzetközi Iskola, MOME új épülete.

Scheer Sándor 2017-ben a magasépítő-ipar és a Market Zrt. további növekedésére számít, miután a fejlesztéseket uniós források is segítik, Budapest feljövőben van, s folytatódhat a lakásállomány - éveken át elmaradt - megújítása is - derül ki a társaság közleményéből.