Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Befektetőként a makrogazdasági mutatók, a stabil, kiszámítható politikai, gazdasági és jogi környezet, a képzett munkaerő, az állami és uniós támogatások jelentik a fő vonzerőt. A potenciális vásárlók csak akkor vetik össze az elérhető hozamokat a kockázatokkal és az ingatlankínálattal az egymással versengő piacokon, amennyiben ezek a feltételek adottak. A magyar piac mind makrogazdasági mutatóival, mind az ingatlanpiac fundamentumait illetően jól teljesít, ráadásul a régió eddigi sztárja, a lengyel piac is kissé telítődni kezd, ami új területek felé fordítja a befektetőket, akik meg is indultak a kelet-európai régión belül dél felé - vázolja az ingatlanbefektetési piac fellendülésének sarokpontjait Kővári Judit.

Magyarországon a válság éveit követően az első, a piacot is stimuláló tranzakciók az Eiffel Palace eladása, majd a Green House értékesítése voltak - jegyzi meg Kővári Judit. Ha a hazai befektetők bizalmat szavaznak egy-egy ingatlannak, az mindenképpen egyfajta pozitív jelzés, biztatás a külföldi piaci szereplők számára, és az egyébként is élénkülő befektetési kedvet tovább erősítheti, ahogyan ez történt is ezen tranzakciók eredményeként.

E tranzakciók ráadásul egybeestek a nagy, néha több országot is érintő, stabil, jó hozamú ingatlanokat felölelő portfóliók felvásárlásának megindulásával. Ez idő tájt cserélt gazdát a TriGranit portfóliója, az Aviva portfóliója, valamint a PBW által együtt értékesített MOM Park, West End Business Center és EMKE irodaházak.

A szabályozás már nem okoz fejfájást

Az irodapiac további markáns erősödését jelzik a Duna Tower, az Eiffel Square, a Buda Palota (Postapalota) és a Millenáris irodaházak értékesítése, legutóbb pedig a múlt héten bejelentett Váci 1 eladása - sorolja Kővári Judit a Dentons közreműködésével lebonyolított, közelmúltbeli ügyleteket.

Tapasztalatai szerint a befektetői aktivitás egyre erősödik, lecsengeni látszik a korábbi, a piacot váratlanul érő jogszabályváltozások miatti turbulencia, kikoptak az ezzel kapcsolatos kritikák is a tárgyalásokból. Brit, amerikai, dél-afrikai, kínai és közel-keleti befektetők sora fektetne be a magyar piacon, de konkrét ügyekről, az üzleti titoktartásra hivatkozva nem beszél a tanácsadó.

Elmondása szerint a környezet változása a bankok finanszírozási hajlandóságán is lemérhető, akik ma már versenyeznek a jó projektekért, akár tendereztetni is lehet az ajánlatokat, amire 3-4 éve még nem volt példa - igaz, a bankok spekulatív fejlesztésű projekteket továbbra sem igazán finanszíroznak, ebben legfeljebb csak hosszabb távon, lassabb ütemben várható változás - teszi hozzá Kővári Judit.