Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a tavalyi esztendő összességében 15 százalékos visszaesést hozott a 2015-ös eredményekhez képest, az ágazatokat vizsgálva árnyaltabb a kép - vélte Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. Az irodafejlesztéseknek és a lakóingatlanok építésének köszönhetően a magasépítésben tíz százalék feletti volt a bővülés, és a szakipari munkák iránt is érzékelhetően nőtt a kereslet.

Az ÉVOSZ prognózisa szerint idén 2200 milliárd forint értékű lesz az ágazat összteljesítménye, ami bő 10 százalékkal magasabb a tavalyi eredménynél, de még mindig elmarad a gazdasági krízis előtti utolsó jó év, a 2006-os esztendő teljesítményétől, amikor 2300 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

A szakember szerint csak azok a cégek tudják majd kigazdálkodni az állam által megszabott 15 százalékos minimálbér-, valamint 25 százalékos garantált bérminimum-emelést, amelyek képesek növelni a hatékonyságukat.

Gyakorlatilag minden szakmunka terén munkaerőhiány van, amelyet unión kívüli, harmadik országból lehetne pótolni. Az ezt célzó javaslatukat kedvezően fogadta a kormányzat, így elhárult az akadály az elől, hogy Ukrajnából vagy Szerbiából érkezzenek vendégmunkások - mondta Koji.