Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz kiadott építési engedélyből a portál adatai szerint 7-8-ból lett később valóban lakás az elmúlt két évtized átlagai alapján. Az elmúlt két évben azonban 50 százalék alá csökkent az arány, ami részben az előre kikért engedélyekkel és az építőipari kapacitáshiánnyal magyarázható - idézi az MTI.

A közlemény idézi Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta: folyamatosan érkeznek a fokozott lakásépítési kedvet bizonyító adatok, az átadott lakások száma azonban szinte mindig elmarad az előző évben, években kiadott engedélyekétől. Hozzátette: 2017-ben és 2018-ban jóval az átlag alá süllyedt a mutató, mindkét évben az egy évvel korábbi engedélyeknek 46-46 százalékából lett átadott lakás.

Ezt a szakértő egyrészt azzal magyarázta, hogy sokan előre kikérték a lakásépítési engedélyeket többek között a lakásépítési áfa határidejét érintő korábbi bizonytalanságok miatt. Másrészt az építőiparban részben a lakásépítési boom miatt kialakult kapacitás- és munkaerőhiány miatt több építkezés átadása csúszásba került. Ez viszont azt vetíti előre, hogy a következő néhány évben évente legalább 20 ezer lakás épülhet - mondta.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint az idén 20-25 ezer új lakás átadása várható, ezt támasztja alá a tavaly kiadott több mint 36 ezer lakásépítési engedély is. Az elemzéséből kiderül az is, hogy 2017-ben és 2018-ban a korábbi évekhez képest sokkal több lakást adtak át, ám az idén várható több mint 20 ezer új lakás még elmarad attól, amely a lakásállomány minőségromlását ellensúlyozza, ehhez ugyanis minimum 30 ezer lakásra lenne szükség.