A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

Idén már kisebb fordulatot reméltek a közvetítők a vízparti ingatlanok szegmensében, de hiába. A pangás tovább tart Keszthelyen és Hévízen, az ukrán vásárlók megjelenése ellenére. A megkötött ügyletek száma ugyanis nem számottevő − mondja Kozma László, a Capital '99 Kft. ügyvezetője. A többi külföldi − németek, osztrákok, angolok − végleg eltűnt a piacról, amihez a sárvári reptér fapados járatainak megszűnése is hozzájárult.

A hazai vásárlók zöme csak 10 millió forintig hajlandó áldozni egy-egy vízpart közeli nyaralóért. A nívós, vízparti ingatlant keresők száma elenyésző. A kínálat a telkek kivételével bőséges, az alkukész eladók átlagban 10-15, kényszerhelyzetben 25 százalékot is engednek. A 40-50 éves kockaházakat Keszthelyen 14−15 millióért, a tetőteres nagy házakat 22 milliótól, míg a tíz éven belül épülteket 32−45 millió forint között kínálják. Hévízen a tíz éve épült lakóparkokban a társasházi lakások négyzetmétere 350−500 ezer forint között szóródik.

Balatonon is csak a kínálat nőtt

Balatonfüreden inkább lakhatási lehetőséget keresnek − állítja Tanai Miklós, a helyi Aktív Ingatlaniroda tulajdonosa. Érdeklődést tapasztal az olcsóbb, 15 milliótól iduló, felújítandó családi házak iránt, a 2-3 szintes házak azonban éve óta nem kellenek. Tihanyban a víztől távolabb már 5 milliótól kínálnak telkeket, Csopakon pedig sok az eladó víz közeli, szép panorámás, nívós ház: irányáruk 60−70 millió forint között mozog.

A Balaton déli partján is csak a kínálat  nőtt − állítja Sümegh Nándorné, a BA-S-HA Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Az árak továbbra is nyomottak, a három évvel ezelőttihez képest átlag közel 20 százalékkal csökkentek. Máriafürdőn, Balatonberényben, Balatonkeresztúron számos kisebb, jó minőségű, faszerkezetű nyaralót kínálnak 4,5−5 millióért, de például Siófokon sok az eladósorban lévő társasházi lakás is. A 20-25 éve épült 49−51 négyzetméteresekért 10-11 millió forintot, míg az arany- és ezüstparti, öt éven belül átadottakért és az újakért 300−450 ezer forintos négyzetméterárat kell letenni.

Van ahol javul a helyzet

A Velencei-tó partján az idei év jobb a tavalyinál az adásvétel szempontjából − állítja Szegedi Éva, az Immo-Velence Kft. ügyvezető igazgatója. Az érdeklődés elsősorban az 5-6 milliós üdülők iránt erősödött, főleg a fővárosi gyermekes családok és nyugdíjasok részéről. A választék továbbra is bőséges: több mint 700 eladó ingatlan van az iroda kínálatában. A nyaralókat Gárdonyban például 5−10 millió között, a családi házakat 10−55 millió forintért kínálják, míg Velencén már 15 milliótól indul a házak ára.

A Tisza-tó menti települések ingatlanpiaca is változatlanul gyengélkedik, a Poroszlón − uniós támogatással − 2,2 milliárdból felépülő ökocentrum sem mozgatta meg a piacot. Mint Bornemisza Andrea, az itteni székhelyű Tisza-tó Ingatlan Iroda ügyvezetője elmondta: a helyiek érdeklődése már a szocpol megszűnésével és a hitellehetőségek beszűkülésével megszűnt, idén pedig a korábbi, Budapestről, Egerből, Miskolcról, Debrecenből, illetve ezen nagyvárosok környékéről érkező érdeklődők száma is jócskán megcsappant. Pedig a kínálat Abádszalóktól Poroszlón át Tiszafüredig bőséges és az árak is kedvezőek, a meghirdetett irányárak akár 60-70 százalékon realizálódhatnak.

A lakóövezeti összközműves telkek kínálati ára Poroszlón 1,5−3 millió forint között, a teljes felújításra szoruló parasztházaké 3−5 millió, a komfortos felújítottaké pedig 10−13 millió forint között mozog. Tiszafüreden néhány éves családi házat és társasházi lakást 120−130 ezer, illetve 140−150 ezer forintos négyzetméteráron, a régi sátortetős kockaházak tulajdonjogát pedig 6,5−10,5 millió forint közötti áron kínálják tulajdonosaik.

Bánki-tó: nincs túl sok eladó ingatlan

Nem jobb a helyzet a Budapesttől mintegy 60 kilométerre fekvő Bánki-tó mentén sem, pedig az utóbbi évekbeli fejlesztések − mint például a wellness-szálloda − nyomán megélénkült a nyaralók és a befektetők érdeklődése a hely iránt. Igaz, itt nincs túl sok vevőre váró ingatlan, évente mindössze néhány nyaraló és családi ház kerül fel a kínálati palettára. Mint Sulyán Zoltán, a Bánk településen működő Oswald Kft. munkatársa elmondta, a lakóövezeti házhelyek átlag négyzetméterára 3500 forint körül alakul. A családi házak ára 10 millióról indul, az építés évétől, mérettől, komforttól függően 25 millióig araszolnak felfelé.

Kisebb, komfortos, faszerkezetű nyaralókat már 4-5 millió forintért lehet venni, a kétszintes téglaépítésűek ára 9-10, a panorámás, 75 négyzetméteres, szép családi házaké pedig 10,5−11 millióról indul.