Egy kerti égetés, amelyben avart, füvet és gallyakat égetünk komoly légszennyezést okoz, veszélyeztetve a környezetet és az emberek egészségét. Ilyenkor annyi szállópor keletkezik, ami több száz autó egész napos kipufogásával vetekszik. És a levegőbe kerülő káros anyagok (szén-monoxid, szénhidrogének, nitrogén-oxidok, stb.) légzőszervi megbetegedéseket, akár asztmát is okozhatnak - kezdi cikkét a Magro.hu.

A mezőgazdasági szakportál szerint több okból sincs értelme a tüzelésnek: egyrészt a növények komposztálva értékes táptalajt eredményeznek, de ami ennél is fontosabb, hogy a kertekben felhalmozódó zöldhulladék (ág, gally, lomb, fa, gyökér, szár, levél és egyéb növényi maradvány) égetése szabadtéren csak a települések önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehetséges, szigorú szabályozás mellett. Budapesten például minden fajta lombégetés tilos.

Aki ennek ellenére is avarégetésbe kezd komoly bírságra számíthat: 30 ezer forintig terjedő bírságot kaphat, ha közterületen idéz elő tüzet, vagy okoz robbanásveszélyt, 10 ezer forint és 1 millió forint közötti bírság szabható ki rá. Ha pedig olyan komoly tüzet okoz, hogy az oltáshoz ki kell hívni a tűzoltókat, akár 3 millió forintra is büntethetik - foglalja össze a portál.

Jelenleg Magyarországon több nagyvárosban is komoly gond van a levegőminőséggel, Debrecenben már szmogriadót rendeltek el.