Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az indulása óta eltelt három évben 81 ezer családnak, nagyjából 330 ezer embernek segített a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI híre szerint. Az otthonteremtési programon keresztül 232 milliárd forint támogatást fizettek ki.

Novák annak apropóján összegezte sajtótájékoztatón a csok eredményeit, hogy három éve, 2015 júliusában indult a program, amelyet azóta többször bővítettek, és egyszerűsítették az igénylését.

Milliókat nyerhet

Az otthonteremtési program legfontosabb eleme a csok, de kapcsolódik ahhoz kedvezményes hitelfelvételi lehetőség, az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs, és 5 millió forintig az áfa-visszaigénylés. Január 1-jétől pedig lehetőség van arra is, hogy ha harmadik vagy további gyerek érkezik, akkor a fennálló jelzáloghitelekből egy-egy milliót elengednek - mondta az államtitkár.

Folytatni fogják a programot, a 2019-es költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. (Felforgathatja a vidéket a kormány új terve - ezt a cikket olvasta?)

A kétgyerekeseknek is kedveznének

Jelenleg a kormány előtt van egy javaslatcsomag az otthonteremtési program további egyszerűsítésére és bővítésére, felmerült például, hogy a kétgyermekesek esetében is biztosítsanak hitellehetőséget - mondta Novák.

Új kedvezmény a lakásvásárlóknak

Bár a kormány döntött arról, hogy 2019 végén kivezetik az új lakásokra vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfát, gondolkodnak egy hasonló, a lakásvásárlóknak nyújtandó kedvezmény bevezetésén. Novák szerint kormánydöntés még nincs a javaslatokról, az legkorábban ősszel várható.

A kép forrása: Shutterstock.